29. novembar: Jugoslavija i dalje postoji - na Tviteru

29. novembar: Jugoslavija i dalje postoji – na Tviteru

„Ja i dalje Jugu pamtim uglavnom po dobru." Ovaj tvit stigao je pravo iz Kanade 29. novembra i izazvao brojne lajkove, setne komentare, ali i pokrenuo polemiku.

dan-republike

Tvitovao je Predrag Blagojević, bivši urednik Južnih vesti koji se preselio u Vankuver, ali je zbog nekadašnjeg Dana Republike i tamo osetio nostalgiju.

I dalje, gde god putovao po njoj, niti se osećam kao stranac, niti kao strance vidim ljude koji tamo žive. Sarajevo, Kotor, Mostar, Skoplje, Velenje, Prizren, Demir Kapija… sve zemljaci, sve komšije, sve naši ljudi", napisao je Blagojević.

Za ovim tvitom širom, ređali su se komentari - iako nisu svi bili pozitivni, prenosi BBC na srpskom.

Korisnici Tvitera kažu da se nekadašnje države ljudi u Srbiji sećaju samo po lepom, ali i da je Jugoslavija bila zemlja partijskih knjižica i neslobode.

Od Vardara do Triglava - tvitovali

Nikad mi neće biti jasno zašto je smetala Jugoslavija?

Država bez kriminala, barem ne tolikog kao danas.

Država u kojoj je zakon bio zakon. Gdje je običan radnik bio siguran i svoj na svome", napisao je jedan korisnik iz Bosne.

Na to mu je odgovorio drugi - „smetala je zbog svega što si naveo".

Ovim datumom zapravo se obeležavalo Drugo zasedanje AVNOJ-a u gradu Jajce u Bosni i Hercegovini 1943. godine.

Tada je pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije doneta odluka o formiranju države federalnog ustrojstva, Jugoslavije, kao i ustavotvorne skupštine dve godine kasnije.

Na čuvenom zasedanju AVNOJ-a pre 74 godine bila su prisutna 142 delegata, a predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

Srećan ti rođendan bivša domovino, nismo te bili dostojni", stigao je tvit iz Španije, od korisnika koji je odrastao u Bosni.

Juga - samo srpska stvar ili „pogubna za centralnu Srbiju"

Neki su imali i drugačije mišljenje.

Da je jugonostalgija samo vezana za Srbe - misle neki korisnici Tvitera.

Drugi su pak komentarisali da su „za centralnu Srbiju ta ozbiljna Jugoslavija i Tito bili pogubni".

Za nas Slovence, Jugoslavija je značila nazadovanje iako jugonostalgičari pokušavaju da nas uvere u suprotno", napisala je jedna korisnica.

Bilo je i komentara o političkom zapoljšavanju u vidu - partijske knjižice.

Danas više nije Dan Republike", ali neki od ovih novih "drugova i drugarica" demokrata te teraju da više razmišljaš o svim dobrim stvarima koje je ta Jugoslavija stvorila", napisao je jedan korisnik.

Close