“ReStart” najavio performans ispred OHR-a

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Revoltirani anemičnom reakcijom institucija na aferu “potkivanje” ReStart je za sutra zakazao performans ispred zgrade OHR-a. Zvijezda dana će biti Milan toMi Iustitia, a o čemu se tačno radi moći ćete da vidite u subotu, kažu organizatori.

„ReStart Srpska“ je najavio da će u subotu (8. juna), s početkom u 10 sati,  ispred zgrade OHR-a u Sarajevu biti održan performans i konferencija za medije na kojoj će se obratiti Stefan Blagić, predsjednik organizacije „ReStart Srpska“, te Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže – ACCOUNT i jedan od urednika “Žurnala” čiji su novinari “odgovorni” za pokretanje čitave afere.

Na ovaj način će pokušati da dodatno animiraju Kancelariju visokog predstavnika za BiH na čelu s Valentinom Inckom. „Šlag na tortu“ je upravo aktuelna afera „Potkivanje“.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, nakon čega su iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH reagovali navodeći kako su „neugodno iznenađeni ovom odlukom“ .

Zbog toga je Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru PIC-a, na šta je usledila reakcija brojnih ambasada, OHR-a i OSCE-a poručujući predsjedniku VSTV-a da „niko ne smije biti iznad zakona“.

Oglasila se i Ambasada Ruske Federacije u BiH navodeći da su „neprijatno iznenađeni“ izjavom OHR-a te da „vrše pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje“.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *