A sada - Rada!

A sada – Rada!

Elektroprivreda je dobila direktoricu Radu. Prethodna uprava primorana da odstupi. Politika, dakle, nastavlja da se igra sa resursima. U Banjaluci protest deset hiljada gladnih pravde i odgovora. Predsednik poručuje da ne da policiju i optužuje opoziciju da napada pet najvažnijih institucija. To je predvideo, kaže,  još pre dve godine. Onomad, kad je imao kuglu.

Neprijatelj nikad ne spava

Previranja u i oko Elektroprivrede dobila su rasplet u sedmici iza nas. Palicu da neko vreme vodi ovaj strateški resurs dobila je Radmila Čičković. Javnost u Hercegovini je igranku posmatrala, uostalom, kao i svaki diktat iz Banjaluke, sa rezignacijom.

Na društvenim mrežama bili su aktivni botovi koji su sa odobravanjem (ali ne i oduševljenjem) pozdravili odluku da na čelo ERS-a dođe Hercegovka. Međutim, svima je jasno da se partijskom travkom ne leči ljuta bolest koja mori ovaj sistem. A da je on u terminalnoj fazi potvrđuju i nagoveštaji Petra Đokića, optimiste po zadatku, koji za narednu godinu najavljuje njegovo restrukturiranje (sistema, ne svoje). Ako se pitate ko će to da finansira, odgovor je jasan - ono malo građana koji još nisu glavom pobegli pred terminatorima opšteg dobra i javne svojine. Naime, pomenuti Petar u ulozi ministra najavio je poskupljenje struje.

Sa druge strane, dok se ne dokaže suprotno, novi menadžment je takav da nema mnogo mesta za optimizam. To su upravljači kontinuiteta koji će interesima onih koji su ih tu doveli dati primat. ERS je igračka u rukama političara, a tek ćemo da vidimo kakav će biti odgovor SP-a i zaštitnika direktora koji su bili primorani da podnesu ostavke. Jasno je to iz natpisa teledirigovanih medija koji su nagovestili pronevere i zgrnuta bogatstva dojučerašnjih direktora. Da su bogatstva evidentna, jasno je svima. Ono što ne daje nadu je iskustvo da će najavljene istrage tapkati u mraku, a onda i pasti u zaborav. Zašto? Nisu ni bivši direktori bez ucenjivačkog kapaciteta koji je njihova najbolja odbrana. Da li još iko seća falsifikatora Papovića i njegovih klijenata? Koji je vuk pojeo magarca?

Kad smo već kod Milorada, nedostojni funkcije predsednika su medijski trikovi sa tabloidom “Alo” koji iz Srbije anticipira bezbednosnu situaciju preko Drine. Samo neko ko javnost (čitaj: ljude) tretira kao stado beslovesnih goveda može bez srama da plasira priču da se protestima ugrožava stabilnost republike. Kaže da je koncept napada SzP na pet najvažnijih institucija (predsednika, Vladu, parlament, MUP i RTRS) predvideo još pre dve godine. Naravno da je predvideo, čovek najbolje zna kako ove institucije stoje. Spolja gladac, a iznutra jadac.

Pritisak i optužbe koje trpe svi koji traže pravdu za Davida, a nadu za ostale građane da nije sve izgubljeno u zemlji ogrezloj u kriminal i korupciju, dostižu svoj vrhunac. Stav da “ne da policiju” u ovom trenutku je taktika slona u staklarskoj radnji. Bude li se i dalje gurao prst u oko obespravljenima i nevoljnima, na sledećem protestu će građana biti deset puta po deset hiljada.

Optužiti nekoga da podriva institucije je isto što i optužiti ljude koji čekaju ispred ambasada da narušavaju ugled RS. Zamena teza, pretvaranje žrtava u krivce je karta koja se od preterane upotrebe izlizala. Ugled institucija je u rukama onih koji ih personifikuju. Ako padnu, da parafraziram Miljkovića, znači da su padu bile sklone.

Close