A ti se, Gacko, kupaj u pepelu

A ti se, Gacko, kupaj u pepelu

RiTE Gacko u proseku mesečno proizvodi oko 140 hiljada MWh električne energije. Ako se nešto ne promeni, od aktuelnog povećanja cene struje, neće imati nikakve koristi. Umesto 35 miliona evra, koliko prema trenutnim cenama MWh na berzi, gatačka termoelektrana mesečno proizvodi, ERS će joj platiti oko 5,5 miliona. Kajmak, dakle, ide matičnom preduzeću. Gacko će se zadovoljiti pepelom.

Praši nemilice- dimnjak TE Gacko

Sada već mesecima RiTE Gacko radi po svaku cenu- što će reći ugrožava i zdravlje i životnu sredinu.

Impotentnim se pokazao ceo ekološki sektor ovog zavisnog preduzeća kao i opštinske i republičke inspekcije.

Mada građani svakog meseca plaćaju hiljade maraka za njihovo postojanje i rad, situacija u kojoj je na stotine hiljada tona pepela otišlo u vazduh, a da ništa efikasno nisu učinili, je pokazao da je to uludo bačen novac.

Poput uspavanog grada iz bajke, u ovoj mori Gacko izdiše pod tonama pepela.

Rad RiTE Gacko se opravdava cenom struje na svetskom tržištu. Ona je pet puta veća, pa bi se, laički, očekivalo, da će RiTE Gacko, zaposleni, pa i cela opština imati koristi od energetske krize.

Naime, ovih dana se na berzi u Budimpešti megavat-čas prodaje po ceni od 250 evra. Sa druge strane, regulator je svakom od proizvođača u okviru sistema odredio cenu.

RiTE Gacku, konkretno, plaća 7,5 feninga po kWh ili oko 38 evra po MWh.

Pepeo- kud god da se pogleda

Kada bi ERS sve sto je RiTE Gacko proizvela tokom meseca prodala na berzi, zaradila bi 35 miliona. Od toga bi Gačanima platila 5,5 miliona.

Iako je ovo uprošćeno posmatranje situacije jer ERS na berzi prodaje trećinu proizvedene struje (nakon što podmiri domaći konzum), ostaje činjenica da je zbog povećanja cene struje prihod ostvaren po ovom osnovu enorman.

Oni ( u ERS, prim. aut.) to kriju kao zmija noge. Uprava koju čini 5-6 članova odlučuje. Ostaju dužni jedni drugima”, objašnjava sagovornik iz elektro-energetskog sektora i dodaje da tu postoji neki prihod na papiru, ali da na kraju novca nema.

Šta se desi sa tim, niko ne zna. Ne postoji transparentno poslovanje, niti uprava ima obavezu da to podeli sa javnošću. Normalno bi bilo da na kraju godine prezentuju rezultate poslovanja, aktivnosti, da se daju planove i smernice” stav je našeg sagovornika koji je, da ne bi imao problema, želeo ostane anoniman.

Njima se plaća prema ceni koja je dogovorena. Oni (zavisna preduzeća, prim. aut.) neće imati ništa, jedino ako se matično preduzeće smiluje, pa im da preko cene. Taj novac je trebao da se slije u matično preduzeće, a gde odlazi, možemo samo da nagađamo", kaže naš sagovornik.

A to nagađanje bi, svakako, moglo da krene od softverskih usluga i javnih nabavki preko kojih se novac preliva iz javnih preduzeća u privatne džepove, ali i za finansiranje stranačkih aktivnosti.

U tome možda leži objašnjenje zašto menadžment RiTE Gacko u javnosti ne govori o ovom problemu zbog koga preduzeće u dubiozi ostaje bez miliona.

Pod pretpostavkom da se trenutna cena od 250 evra po MWh zadrži cele godine, RiTE Gacko bi proizvela struje u vrednosti od 410 miliona evra! A prema aktuelnim cenama regulatora, prihodovala bi nešto više od 62 miliona evra ili šest puta manje.

I kao i pre nekoliko zima kada je pepeo kuljao, a Gačanima rečeno da ga gutaju sa ponosom jer je njihova termoelektrana održala elektro-energetski sistem RS, sada im niko ništa i ne govori. Od njih se očekuje da budu srećni što TE radi i što imaju platu.

Stanovnici Gacka, saučesnici i taoci, gunđaju i udišu pepeo kojem se ne nazire kraj očekujući da ih neko drugi spasi.

Neko drugi neće doći jer od rada termoelektrane veći interes imaju oni kojima ne šteti- niti udišu pepeo, niti vide dimnjak.

Tako je čuvena sentenca “...a ti se, Muzafere, kupaj” iz filma “Otac na službenom putu” najslikovitije objašnjenje situacije u Gacku.

1 Komentar

  1. Помпеји
    2022-01-20 at 00:14

    Тужно Гацко овог дивног, сунчаног дана под пепелом као да је пала магла. А пуна улица предшколске дјеце која скачу и пуним плућима удишу пепео. Ви који сте одговорни за ову пропаст, како вам бар њих најмањих није жао?

Comments are closed.

Close