Afera u Ministarstvu poljoprivrede RS: Prijavljeno traženje mita, snimljen sekretar ministarstva

Afera u Ministarstvu poljoprivrede RS: Prijavljeno traženje mita, snimljen sekretar ministarstva

Policija je nedavno počela istragu u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, nakon što je Bojan Šarić prijavio sekretara Ministarstva Pavla Karapetrovića da mu je tražio mito. Prema izvorima Žurnala iz MUP-a RS, Šarić je snimio razgovor u kojem mu Karapetrović traži novac.

Ilustracija

Izvor: Žurnal

Ministarstvo poljoprivrede RS je trebalo Bojanu Šariću da plati 50 hiljada maraka za održavanje programa „Mlijekosoft“, na osnovu kojeg se obračunavaju premije za mlijeko. Sekretar Ministarstva Pavle Karapetrović, tražio je od Šarića da uzme za sebe polovinu, 25 hiljada KM, a da ostatak podijele on i pomoćnica ministra poljoprivrede Radmila Čojo. Šarić nije pristao na ovu ponudu i manipulaciju sa budžetskim parama, već je Karapetrovićevu sramnu ponudu snimio i prijavio ga policiji.

Svi ministrovi puleni

Naravno, Karapetrović i Čojo bi trebalo da budu suspendovani dok protiv njih traje postupak, ali ministru Stevu Mirjaniću to ne pada na pamet. Jednostavno, zato što su Karapetrović i Čojo njegovi puleni u Ministarstvu. Tako Karapetrović može da pravi ogromne račune na službenom telefonu, koji plaćaju poreski obveznici.

Čojo takođe ima poprilično oraha u džepovima. Jedan od poznatijih slučajeva jeste onaj iz 2014. godine, kada je Čojo naredila Inspektoratu RS da zaustavi pošiljku od 853 kg pilećeg filea, proizvodjača „Pekabesko“ iz Makedonije. Uvoznik ove pošiljke je bio „Leburić komerc“ iz Prnjavora. Kasnije su pošiljke vraćane, pa je Leburićeva firma izgubila nekoliko stotina hiljada maraka.

U maju 2015. godine Ministarstvo poljopivrede RS donosi Rješenje kojim se usvaja žalba „Leburić komerca“, što znači da je Čojo oštetila budžet. Kako stvari stoje, predmet će na sudu biti riješen u korist Leburića. Ispostavilo se da su u preduzeću “Leburić komerc” bili u pravu kada su tvrdili da “ne postoji nijedna analiza sertifikovane institucije koja ukazuje na povećanu količinu dodatih fosfata u ‘Pekabeskovim’ proizvodima”, kao i da je ispitivanje njihovih proizvoda izvedeno suprotno pravilnicima o mesnim proizvodima i aditivima. Osim toga, u ovom slučaju pogrešno su  primjenjeni Zakon o hrani i Zakon o veterinarstvu u RS.

Odšteta iz budžeta bez odgovornosti

Kriminalistički inspektori MUP-a RS su po nalogu Okružog tužilaštva Banjaluka još prije tri godine sproveli istragu o aferi “Pekabesko”, a glavna osumnjičena bila je upravo Čojo. Njen saučesnik bio je Drago Nedić iz Instituta “Vaso Butozan”, koji je lažirao analizu mesnih proizvoda “Pekabesko”. Veliko pitanje je zašto je Čojo tada tražila analizu samo proizvoda „Pekabesko“, a ne i ostalih mesnih industrija koje uvoze svoje proizvode u RS.

Epilog cijele ujdurme Čojo i Nedića je tužba firme “Pekabesko”, kojom makedonska kompanija od Republike Srpske traži odšetu od osam miliona maraka. Istraga je završena, ali nema tužilačke odluke, pa Čojo moće da nastavi po starom.

Radmila Čojo ostaće upamćena i po tome što je dozvolila da Dragan Vasiljević, vlasnik firme „Farmland“, najmanje dvije godine direktno ugrožava živote građana Republike Srpske, prodajući im zaraženo mlijeko i meso. “Farmland” je u martu 2014. godine iz Njemačke uvezao oko stotinu steonih junica, za koje se utvrdilo da boluju od opakih bolesti leptospiroze, plavog jezika i kju groznice. Uginulo je najmanje 11 junica od tih opakih bolesti, ali je Čojo zahtijevala da se ostatak stada pusti iz karantina, pozivajući se na falsifikovane dokumente, koje im je dostavio Vasiljević, intimus Milorada Dodika, predsjednika RS.

Close