Agencija za bankarstvo daje 400.000 KM za namještaj

Agencija za bankarstvo daje 400.000 KM za namještaj

Agencija za bankarstvo Republike Srpske odlučila je da potroši više od 400.000 KM za kupovinu kancelarijskog namještaja za opremanje novog sjedišta u blizini Vlade RS, saznaje portal CAPITAL.

Odluka je donesena prije nekoliko dana, a biće raspisan javni tender u kojem će se precizirati kakav tačno namještaj i opremu zaposleni u Agenciji žele.

Direktor Rade Rastoka u odluci navodi da je ta nabavka već trebala da bude sprovedena od marta do maja, ali da nije zbog vanrednog stanja nastalog usljed pandemije virusa korona.

Kada se uračuna PDV, novi namještaj koštaće Agenciju 409.500 KM.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da je Agencija za bankarstvo RS kupila zgradu u blizini Vlade RS, nakon dugogodišnje potrage, za oko pet miliona maraka.

Na drugi javni poziv Agencije za kupovinu zgrade lani je stigla samo jedna ponuda, i to od firme „Velehem-S“ iz Laktaša, s kojom je i zaključen Ugovor o prodaji nepokretnosti.

Kapital Agencije za bankarstvo RS iznosi 27,1 miliona KM, od čega se 5,2 miliona odnosi na početni kapital za rad Agencije, dok posebne rezerve iznose skoro 22 miliona i predstavljaju zaradu Agencije od osnivanja 1998. godine do kraja 2019.

Čini se da je novi namještaj i zgrada najmanje što je nedostajalo regulatoru bankarskog sektora Srpske da radi svoj posao prethodnih godina, odnosno prethodnom rukovodstvu.

Mnogi u bivšem rukovodstvu Agencije vide glavnu odgovornost za loš nadzor koji nije spriječio propast Bobar, Balkan Investment i Banke Srpske.

Zbog njene uloge kao direktorice Agencije za bankarstvo u slučaju „Bobar banka“ u toku je suđenje Slavici Injac koje je Sud BiH ustupio Okružnom sudu Banjaluka. Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo još u martu 2017. godine.

Close