Akcija "Arsenal": Loše izrežirana predstava MUP-a RS

Akcija “Arsenal”: Loše izrežirana predstava MUP-a RS

Velika policijska akcija “Arsenal” koju su realizovali pripadnici MUP-a RS, na kraju je ispala klasična kamuflaža trgovine narkoricima na području Banjaluke i Republike Srpske. 

Uhapšene tri osobe (foto: Srpskainfo)

Opšte je poznata činjenica da je vlast u Republici Srpskoj usavršila sve tehnike propagande i da putem medija koje kontroliše skoro pa savršeno manipuliše javnošću. Međutim, nakon slučaja “Ubistvo Davida Dragičevića” svaki pokušaj okretanja činjeničnog stanja u korist vlasti biva osuđen na propast. To se desilo i sa velikom policijskom akcijom “Arsenal” koju su realizovali pripadnici MUP-a RS, a za koju se na kraju ispostavilo da je klasična kamuflaža trgovine narkoricima na području Banjaluke i Republike Srpske.
Ako su do sada djelovale nestvarno priče o tome kako u policijske ruke “padaju” samo sitni dileri i šverceri, akcija “Arsenal” ih je potvrdila. Sudeći prema informacijama koje su dostupne javnosti u ovoj “velikoj” akciji MUP-a RS zaplijenjeno je:
• 27 grama kokaina;
• 78 grama spida;
• 5 grama heroina;
• 61 gram marihuane.
Dakle, ukupno 171 gram različitih opojnih druga. Ne treba biti neki veliki poznavalac ove materije da se zaključi da ova količina droge može stati u malo dublji džep od pantalona, a ako se podijeli na pola onda se ne može ni primijetiti da u džepovima nešto ima.

Rezultat "Arsenala" je hapšenje sitnih dilera

Naravno da svaku akciju na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga treba pozdraviti, ali pravljenje velike priče od zapljenje ovako zanemarljive količine narkotika predstavlja vrijeđanje inteligencije.
Neke normalne države i neke normalne policijske agencije ovakve akcije rutinski realizuju na dnevnom nivou, odnosno, praktično objašnjeno, izvrše pretres poznatih uličnih dilera.
Zašto poznatih? – Zato što se analizom medijskih izvještaja o ranije sprovedenim akcijama vrlo lako može utvrditi da je najmanje jedna osoba koja koja je predmet akcije “Arsenal” i ranije privođena zbog zloupotrebe opojnih droga i izvršenja drugih krivičnih djela.
Kao vođa kriminalne grupe koja je operativno tretirana u akciji “Arsenal” označen je Igor Zarić, momak moji ima samo 22 godine. Njegove godine i prethodno navedeni medijski izvještaji o ranije počinjenim krivičnim djelima jasno govore da je riječ o sitnom uličnom dileru i da je nemoguće da on vodi bilo kakvu organizovani kriminalnu grupu.
Treba navesti i to da su braća Igor i Zvjezdan Arsenić nakon puštanja na slobodu izašli u javnost i porekli bilo kakvu umiješanost u trgovinu narkoticima. Da li su umiješani ili ne, to bi trebale utvrditi nadležne institucije, ali svakako da je ovo još jedan reper za to da je ova akcija samo jedan u nizu propagandnih trikova MUP-a RS.
Transport > Kontrola domaćeg tržišta > Ulična prodaja
Ulična prodaja je samo mala karika u lancu zloupotrebe opojnih droga. Ključni elementi su transport i kontrola domaćeg tržišta, a niti jedno niti drugo ne može funkcionisati bez podrške pojedinaca koji su involvirani u institucije.
Bosna i Hercegovina, a samim tim i Republika Srpska se nalazi na Centralnoj “Balkanskoj ruti” krijumčarenja droge. Procjene su da preko 95% droge koja prođe ovom rutom završi na tržištu Zapadne Evrope, a manje od 5% ostaje na domaćem tržištu što je opet značajna količina. Prosto je nevjerovatno da u skorije vrijeme nije bilo zapljene većih količina droge na pomenutoj kriumčarskoj ruti. Sve akcije se svode na hapšenje sitnih uličnih dilera koji su lako dostupni policiji kada treba napraviti predstavu za javnost ili popraviti statistiku. Transport i kontrola domaćeg tržišta narkotika ostaju nedodirljivi, a zbog čega je to tako neka svako izvede zaključak za sebe.
Na kraju treba ponovo istaći da svaku akciju na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga treba pozdraviti, ali se one ne smiju iskorištavati za stvaranje slike u javnosti o tome kako policijski sistem idealno funskcioniše.
Što se tiče policijske akcije “Arsenal”, na osnovu dostupnih informacija, može se konstatovati da je riječ o neuspješnom pokušaju skretanja pažnje javnosti sa slučaja “Ubistvo Davida Dragičevića”.

Close