Aktiviste Restarta u Sarajevu propitivala policija čiji je ministar bio šef kabineta Milana Tegeltije

Aktiviste Restarta u Sarajevu propitivala policija čiji je ministar bio šef kabineta Milana Tegeltije

Admir Katica ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prije nego što je postao ministar u kantonalnoj Vladi koju je krajem prošle godine sastavio Edin Forto posljednji radni angažman je prije ulaska u kantonalnu Vladu imao u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine. Katica je u VSTS bio zaposlen kao šef kabineta predsjednika VSTS Milana Tegeltije.

Piše: Gerila

Interesantno je da su pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prije nekoliko dana odlučno intervenisali prilikom igrokaza koji su aktivisti udruženja Restart priredili u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu a kada su simbolično izvršili potkivanje konja Milana. Tada su policajci okupljenim aktivistima rekli da im neće biti omogućeno da slično urade i ispred zgrade u kojoj se nalazi visoki sudski i tužilački savjet bosne i Hercegovine.

“Restart” je konja pred zgradu OHR-a u Sarajevo doveo zbog afere “potkivanje” u kojoj je jedan od glavnih aktera predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

Mi smo ovdje danas zato što je OHR posljednja instanca odbrane pravne države i vladavine prava i zato što je disciplinska komisija odbila tužbeni zahtjev nedavno protiv Milana Tegeltije, koji je, po mom mišljenju, s razlogom optužen za najteža koruptivna djela. Dosta nam je više da međunarodna zajednica izražava iznenađenost i zabrinutost. Došli smo ovdje da ih pozovmo na konkretne poteze. Dakle, gospodo, konkretni potezi ili odlazite iz ove zemlje. Ukoliko nećete zaštititi vladavinu prava i pravnu državu, uopšte nam niste potrebni, stojite samo kao ikebane. Zato pozivamo, ne samo OHR, nego i Evropsku uniju da poduzmu nešto jer je ovo sumrak države i pravosuđa”, rekao je Blagić ispred zgrade OHR-a.

Predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta, krovne pravosudne institucije u BiH, Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTS-a Tegeltiju, kako bi on utiecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare.

Nakon što su ispred zgrade OHR-a “potkovali” konja aktivisti Restarta su imali problema sa policijom sarajevskog kantona. Policajci su im uzeli podatke ali su ih dočekali i ispred mjesne zajednice Vraca gdje su doveli i veterinarskog inspektora koji je pregledao konja i vozilo a aktivistima Restarta najavljene su kazne zbog neadekvatnog prevoza životinje.

Close