Ala je lep Željkin svet

Ala je lep Željkin svet

Protestovali su prevoznici, protestovali vozači, protestovali i roditelji, proteste najavljuju i invalidi, samo Željka ove sedmice nije znala da kaže ne.

Vlast nepogrešivo oseća šta kome treba i to mu neštedimice daje.

Dijaspori u Nemačkoj, dosetili su se, treba zavičajno veče. A kakvo je to veče ako ne miriše na jagnjetinu, pivo, Dodika, Željku i Mitra Mirića?!

Jerbo, bila je Željka sama onomad u Italiji, u Vićenci. Doduše, ne baš potpuno sama, bio je tu i Bogdanić, ali - bio, a kao da nije. Išli su, kako i red i običaji nalažu, o republičkom ruhu i kruhu, a stranačkim poslom.

Zašto njih dvoje? Pa, zato jer se pola teslićke opštine iselilo u Vićencu. Žive tamo, a mogu da glasaju u zavičaju. E, to je ono na šta su Željka&Co bacili oko. Rekoh, bila - i ništa. Nema to težinu kao kad dođe glavni baja. I doslovno. Mada, ni Bogdaniću nje mane kad je reč o gabaritima.

Elem, izbori su sve bliže, nakon Italije, red je da se obiđe malo Austrija, pa Nemačka. A tamo je, osim Teslića i pola RS, pa je logično bilo da se upotrebi teža ariljerija-Dodik i Mitar. Treći musketar - Zmaj od Šipova je očigledno bio sprečen.

Dok je Željka nastupala u Štutgartu, gledaocima RTRS-a koji su se osećali napušteno, bila je potrebna dnevna doza na koju su navikli. Kud će, šta će, uredništvo RTRS-a je moralo da se osloni na kolege, pa su u udarnom terminu pustili emisiju TV Pink u kojoj je, pogađate, glavna junakinja bila Željka.

Naravno, ima tako čudnih zemalja u kojima bi potpuni skandal bio da se na javnom servisu prenosi emisija neke privatne, komercijalne televizije. Izuzev ako nisu ekskluzivni snimci, recimo, spuštanja na Mesec. U tamo nekim zemljama, ali ne i kod nas. Jer, interes građana za RTRS je na prvom mestu, a kao što rekosmo, građani su željni Željke. Nikad im dosta.

Doduše, to i ne čudi. Jer njena gostovanja imaju sve elemente dobre drame - tu je zaplet u vidu ataka stranih službi/opozicije/ zvaničnog Sarajeva, pa kulminacija kada smo u potpunoj neizvesnosti - situacija povuci-potegni, pa se onda pojavi Dodik kao peripetija i, na kraju, mi pobedimo. Uz sve, ne manjka ni vrcavih replika. Na primer - pita je voditelj, onako drsko i bez pardona - te kako uspevate da se izborite sa svim teškoćama, te kako branite RS, te ovaj napredak RS nije bilo lako postići - kako ste uspeli, te opozicija širi laži, ali ipak RS stoji bolje nego drugi entitet.

Na provokativna pitanja uslede vispreni odgovori - te RS je jedini funkcionalni deo BiH, te direktiva predsednika da ne smemo stati - ja sam se sada uverila da je bio u pravu, te naši građani moraju da razumeju šta smo uradili da ojačamo RS, te rekordna zaposlenost prošle godine, rekordna pokrivenost uvoza izvozom, ova uzlazna linija iritira ove u federaciji i inostranstvu.

Uživo, Željka ide još i dalje. Recimo, u Štutgartu je izašla za govornicu i poručila: "Izašli smo iz krize, razvijamo republiku, rešili smo mnoge probleme, nemamo nikakvih dugovanja, imamo stabilne finansije", a u publici – muk. Pitaju se ljudi: "Kud odosmo u Nemačku kad je u RS sad tako dobro? Ženo, kupi decu, vraćamo se u Oštru Luku?”

I tako, svako od nas ima neki dar, a Željkin je da mudrosti niže kao perle. E, sad, dar nekad ume da bude i prokletstvo, kao na primer kad vam se omakne, pa kažete glupost pred širokim auditorijumom. Teško da će vas više shvatiti ozbiljno, pa da ne znam kako mudro zborite.

Close