Amerika uvela sankcije Špiriću

Amerika uvela sankcije Špiriću

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije potpredsedniku SNSD-a i poslaniku ove stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Zbog umešanosti u korupciju njemu i članovima njegove uže porodice zabranjuje se ulazak u SAD.

Izvor: N1

U obrazloženju koje se nalazi na zvaničnoj stranici Stejt Departmenta apostrofira se Odeljak 7031(c) koji predviđa da, "u slučajevima kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su strani zvaničnici bili umešani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava", ima pravo da takvim pojedincima i članovima njihove uže porodice zabrani ulazak u SAD.

"Gosodin Špirić je bio umešan i imao koristi od javne korupcije, uključujući i ostvarivanje neodgovarajućih naknada u zamenu za delovanje na javnoj funkciji i mešajući se u javne procese tokom mandata kao član Predstavničkog doma u BiH", stoji u odluci.

Zabrana ulaska u SAD se, pored Nikole Špirića odnosi i na njegovu užu porodicu - suprugu, sina i ćerku.

Inače, za razliku od Nikole Špirića čije se sankcije odnose samo na zabranu ulaska u zemlju, sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD-a  izreklo Miloradu Dodiku početkom 2017. su daleko ozbiljnije. Pored zabrane ulaska obuhvataju i zamrzavanje imovine na području SAD, ukoliko je ima, zabranu poslovanja, ali i kaznu za one koji takvoj osobi, eventualno, pruže pomoć ili saradnju.

Close