Antarktik i globalno zagrevanje: Prolećnih 20 stepeni u svetu večnog leda

Antarktik i globalno zagrevanje: Prolećnih 20 stepeni u svetu večnog leda

Antarktik poslednjih dana obara temperaturne rekorde, a nedavno je prvi put u istoriji - od kada postoje podaci - zabeleženo više od 20 stepeni.

pingvini

Getty images

Izvor: BBC na srpskom

Temperatura od 20,75 stepeni zabeležena je 9. februara na ostrvu nedaleko od Antarktika.

Brazilski naučnik Karlos Šaefer izjavio za AFP da „nikada nisu videli tako visoku temperaturu" tamo.

Ipak, on ističe da je reč o podatku posle samo jednog merenja, a ne iz dugotrajnog istraživanja na osnovu kojeg može da se utvrdi neki trend.

„Ne možemo ovo koristiti da predvidimo kakve će klimatske promene biti u budućnosti. Reč je o jednom podatku", ističe on.

„Verovatno je to signal da se nešto drugačije dešava u toj oblasti", dodaje.

Na Antarktiku je i prošle nedelje oboren rekord, kada je zabeleženo 18,3 stepena.

Ta brojka je sada prešla 20 stepeni, a novi rekord zabeležen je na Simor ostrvu, koje je deo niza ostrva na severu Antarktika.

Koliko brzo se Antarktik zagreva?

Temperatura na Antarktiku je u poslednjih 50 godina porasla za gotovo tri stepena, podaci su Svetske meteorološke organizacije (VMO) Ujedinjenih nacija.

Kako navode, za to vreme se „povuklo" 87 odsto glečera na zapadnoj obali, a što je znatno ubrzano u poslednjih 12 godina.

Tako je januar ove godine bio najtopliji u istoriji od kako se na Antarktiku meri temperatura.

Prethodni rekord za čitav region Antarktika - koji uključuje kontinent, ostrva i deo okeana koji je u njegovoj klimatskoj zoni - zabeležen je u januaru 1982. godine.

Tada je bilo 19,8 stepeni.

Inače, situacija je slična i na drugom kraju planete - Arktik je temperaturni rekord oborio prošlog jula, kada je tamo zabeležen 21 stepen.

Close