Bahatim vozačima u trebinjskom Starom gradu niko ništa ne može?!

Bahatim vozačima u trebinjskom Starom gradu niko ništa ne može?!

Hidraulični klip, novčane kazne i video nadzor, mehanizmi su putem kojih se već dugo pokušava spriječiti ulazak vozila i motocikala u trebinjski Stari grad, ali nijedan nije urodio plodom. Bahatim vozačima, izgleda, nadležni ne mogu u potpunosti da stanu u kraj.

Motocikl koji izlazi iz Starog grada (FOTO: Direkt)

Kafa u starom gradskom jezgru neizostavan je dnevni ritual brojnih Trebinjaca, a ovaj dio grada svakako je nezaobilazan dio rute turista kojih je u Trebinju svake godine sve više. Užitak boravka u Starom gradu značajno im kvare vozila i motocikli čiji vozači, može se slobodno reći, svakodnevno ulaze u njega iako je to najstrože zabranjeno. Ulazak vozilom iza zidina dozvoljen je samo stanarima Starog grada koji imaju parking ili garažu, te vozilima hitnih službi. Povremeni ulazak dozvoljen je pojedinim dostavnim vozilima.

Zbog bahatih vozača i motociklista, koji se oglušuju o propisanu im zabranu, ljudi ne mogu slobodno da šetaju Starim gradom, što posebno brine one koji ovdje dolaze sa djecom. Osim opasnosti da udare djecu i druge šetače, spomenuti vozači svojim motorima zagađuju staro gradsko jezgro bukom i izduvnim gasovima. Svi dosađašnji mehanizmi da ovo bude spriječeno pali su u vodu.

Prisilno spuštanje hidrauličnog klipa

Postavljeni hidraulični klip, za čije su spuštanje samo pojedinci imali daljinski upravljač, nije dugo izdržao, jer, izgleda, niko nije predvidio da je naše društvo toliko “civilizovano” da će nekom pasti na pamet da klip spuša prisilno, tako što će stati na njega svom svojom težinom.

Ni novčane kazne nisu dale potpuni rezultat iako ih je, kako nam je rečeno iz Policijske uprave Trebinje, u ovoj godini, do početka ovog mjeseca, napisano 64.

- Evidentirana 64 prekršaja se odnose na nepropisno parkiranje, odnosno nepostupanje po saobraćajnom znaku. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna od 40 maraka – kazali sui z PU Trebinje za “Direkt”.

Osim Polcijske uprave Trebinje, za sankcionisanje vozača koji ulaze u Stari grad odgovorna je i trebinjska Komunalna policija. Međutim, njen načelnik Bojan Čvoro ne osjeća se odgovornim prema našem mediju, pa nismo dobili odgovor na pitanje koliko kazni su izdali zbog saobraćajnih prekršaja u ovom dijelu grada.

Kamere kao novi pokušaj smanjenja prekršaja

Krajem maja ove godine, južni ulaz u Stari grad pokriven je kamerom. Najavljeno je da će se, u skladu sa tehničkim mogućnostima, ova kamera upotrebljavati za sankcionisanje vozača. Međutim, iz PU Trebinje potvrđeno nam je da u prvih desetak dana od puštanja kamere u rad niko nije kažnjen (iako je prekršaja bilo).

Nerijetka slika iz Starog grada (FOTO: Direkt)

- Do sada ni jedan prekršaj u Starom gradu nije sankionisan pomoću kamere. Policijska uprava Trebinje i Gradska administracija umaju dogovor da Gradska administracija PU Trebinje periodično dostavljalju snimke na osnovu čega će PU Trebinje sankionisati prekršioce saobraćajnih propisa – naveli su za “Direkt” iz trebinjske policije.

Kako su dodali, kamere će biti upotrebljavane i za sankcionisanje vozača u cijelom gradu.

Nenaplativost kazni dugogodišnji problem

No, ni novčane kazne mnogih vozačima ne znače ništa, jer država nije napravila odgovarajuće mehanizme za njihovu naplatu. To potvrđuje i činjenica da vozači u BiH za prethodnih nekoliko godina, a zaključno sa 2017, zbog neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju čak 19,72 miliona maraka.

Zbog toga se čini da će se saobraćajna kultura u Trebinju (ali i ostatku BiH) popraviti kada se izmijeni struktura stanovništva, kada vozači sami budu imali mnogo veću kulturu, te veću svijest o posljedicama prekršaja koji prave.

Close