Belgija: Zdravstveni radnici u znak protesta premijerku dočekali okrenutih leđa

Belgija: Zdravstveni radnici u znak protesta premijerku dočekali okrenutih leđa

Zdravstveni radnici bolnice Saint Peter u Briselu dočekali su premijerku Belgije Sophie Wilmes okrenutim leđima kada im je došla u službenu posjetu. Radnici su se poredali u red i okrenuli leđa kada je prolazilo vozilo u kojem je premijerka bila.

bolnica-belgija

Kako piše Brusseles Times, a prenosi N1, riječ je o bolnici koja je bila glavna za prijem oboljelih pacijenata kada je počela pandemija korona virusa. U njoj je liječen prvi oboljeli od Covida-19 u Belgiji Philippe Soubry koji je stigao iz Wuhana kada je počela pandemija.

Druge bolnice su počele preuzimati slučajeve kada je broj oboljelih porastao.

Wilmes je jučer bila u planiranoj posjeti ovoj bolnici i Delta bolnici u Auderghem, što je bila njena prva posjeta od početka krize.

"Posjete bolnicama Delta i Saint Peter bili su od izuzetne važnosti prije svega zbog susreta i dijaloga medicinskog osoblja i mene. Zdravstvena situacija, mentalno zdravlje, vrednovanje posla, kao i finansiranje zdravstvene zaštite, samo su neke od tema o kojima smo raspravljali", tvitala je premijerka.

Dijalog sa zdravstvenim radnicima je očito započeo dosta drugačije nego što je očekivala, ali u kasnijem razgovoru objasnili su kako su razočarani postupcima vlade kada je riječ o upravljanju krizom i ophođenju prema zdravstvenom sistemu misleći na rezove u budžetu, niske plate i nedostatak osoblja. Nezadovoljni su i vladinim pokušajem da regrutuju nekvalificirano osobolje da pomaže medicinskom osoblju, umjesto da plate profesonalce.

"Medicinski radnici su bili suočeni s mnoštvom emocija. Umorni su i u pojedinim trenucima jako nervozni zbog svega što se izdešavalo i vjerujem da je to rezultiralo onakvim postupkom", rekao je direktor bolnice Philippe Leroy.

Close