BH novinari: Javni protest Nebojši Vukanoviću

BH novinari: Javni protest Nebojši Vukanoviću

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest poslaniku Narodne skupštine RS Nebojši Vukanoviću zbog brutalnog napada na novinarku Milanku Kovačević i portal “Direkt” iz Trebinja.

Nebojša Vukanović (Foto: Direkt)

Napad na koleginicu Kovačević se desio nakon javne rasprave o kriminalizaciji klevete, koja je održana u Trebinju i sasvim legitimne odluke uredništva portala “Direkt” da ne objavljuju izjave političara koji su prisustvovali raspravi.

Vukanović je na svom blogu izvrijeđao koleginicu Kovačević i iznio javno dostupne podatke o načinu finansiranja medija za koji ona radi, dovodeći to u vezu sa sumnjivim stranim uticajem, čime je preuzeo narativ vladajućih struktura u Republici Srpskoj.

Upravni odbor smatra neprimjerenim miješanje bilo kojeg političara, uključujući i one iz opozicionih partija, u uredničku politiku medija, a naročito je neprihvatljivo da se kroz način finansiranja medija pokušava novinare i urednike tretirati kao neprijatelje i strane plaćenike.

Napadom na novinarku Kovačević poslanik Vukanović je još jednom potvrdio da borba novinara u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini protiv kriminalizacije klevete postaje sve teža, jer i pojedini opozicioni političari povremeno preuzimaju način komunikacije svojstven vladajućem SNSD-u.

Postupak Vukanovića predstavlja brutalan pokušaj ograničavanja prava na slobodu izražavanja i uređivanja medijskih sadržaja portala “Direkt”, te lični obračun sa novinarkom Milankom Kovačević, koji prevazilazi norme pristojnog i demokratskog komuniciranja u javnom prostoru.

Ovo je ujedno i pokušaj rušenja profesionalnog integriteta novinarke Kovačević sa elementima verbalnog nasilja prema njoj zato što je žena.

“BH novinari” će obavijestiti međunarodne organizacije za zaštitu izražavanja i slobode medija o ovom napadu i tražiti i njihove reakcije.

Close