BH novinari: Sebija Izetbegović da se izvini novinarima

BH novinari: Sebija Izetbegović da se izvini novinarima

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Sebiji Izetbegović, direktorki Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na press konferenciji u Sarajevu 31. januara ove godine.

Foto: Dženan Kriještorac

„Jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentovanje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, pretvorio se, zaslugom doktorice Izetbegović i njenih saradnika, u višesatni performans, tokom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobijanju informacija od javnog značaja. Upravni odbor BH novinara osudjuje takvo postupanje, ocjenjuje ga neprimjerenim, suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranje i ponižavajućim za obje profesije – i novinarsku i ljekarsku“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bez namjere da određuju vodećim ljudima sarajevskog KCUS – a na koji će način organizovati konferenciju za novinare, smatraju da niko, pa ni doktorica Izetbegović sa saradnicima, nema pravo obrušiti se na novinare pojedinih medija, uskratiti im odgovore na pitanja o poslovanju, kvaliteti i nivou usluga građanima, kao i odlasku brojnih stručnjaka iz ove zdravstvene ustanove.

„S tim u vezi, Upravni dobor BH novinara zahtjeva od direktorice Izetbegović izvinjenje medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima, uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i zdravstvenih usluga u KCUS – u. Upravni odbor BH novinara poziva, takođe, novinare i medije da sa mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u sitacijama kada javni zvaničnici vrijedjaju njihove koleginice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju sa javnih događaja. U takvim bi situacijama svi novinari, solidarno, morali napustiti dogadjaj, te bojkotovati rad ustanova i pojedinaca koji ruše integritet novinarske profesije, medijske slobode i druge vrijednosti demokratskih društava“, istakli su iz udruženja BH novinari.

Close