BiH na 5. mjestu u Evropi po organizovanom kriminalu: Droga, oružje i mafijaši

BiH na 5. mjestu u Evropi po organizovanom kriminalu: Droga, oružje i mafijaši

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala objavljenom za 2020. godinu, Bosna i Hercegovina je zauzela 49. mjesto sa 5,89 indeksnih poena. Na području Evrope zauzela je visoko peto mjesto. Glavna smo tranzitna zemlja za heroin i kokain, ali i za trgovinu oružjem.

Bosna i Hercegovina važna je tranzitna zemlja za heroin i kanabis koji idu u Europu, prenosi N1.

Poznato je da se događa domaća konzumacija kanabisa te neki uzgoj i proizvodnja kanabisa i sintetičkih droga, poput MDMA -a, također poznatog kao ecstasy ili molly. Nalazi se na putu za prodaju heroina za Srednju Europu, što Bosnu i Hercegovinu čini važnom tranzitnom i skladišnom zemljom za heroin i prekursorske kemikalije, poput kiselog anhidrida. Kemijske komponente za MDMA, uključujući rijetki kristalni prah, uvoze se iz zemalja EU, poput Nizozemske i Njemačke, a zatim se proizvode u Bosni i Hercegovini. Kanabis se iz Albanije transportira u Bosnu i Hercegovinu odakle se krijumčari u zemlje zapadne Europe. Štoviše, Bosna i Hercegovina nedavno je postala izvor kiselog kanabisa, s izvješćima o rastućem uzgoju u zatvorenom i rastućoj proizvodnji u južnim i zapadnim dijelovima zemlje.

Tržište kriminala za kokain u Bosni i Hercegovini manje je vrijedno i sveprisutno od tržišta drugih droga. Međutim, sve više grupa ulazi na tržište i uspostavljene su čvršće veze između kriminalnih skupina u Republici Srpskoj (povezane s kriminalnim organizacijama u Srbiji i Crnoj Gori) i latinoameričkih trgovaca drogom.

Kriminalne grupe aktivne širom svijeta

U Bosni i Hercegovini prisutne su i grupe u stilu mafije, kriminalne mreže, državni akteri i strane kriminalne skupine. Grupe u stilu mafije uvelike su uključene u drogu, osobito heroin i trgovinu oružjem. Brojne grupe u stilu bosanske mafije djeluju u raznim europskim zemljama, a bosanski kriminalci igraju važnu ulogu u podzemnim svijetima ovih zemalja. Manje kriminalne mreže uvelike su angažirane na tržištima kriminala širom Bosne i Hercegovine, iako su zločini nižeg stupnja od onih većih aktera u stilu mafije. Te su mreže podijeljene uglavnom po etničkim linijama – između Srba, Bošnjaka i Hrvata – iako često surađuju. Glumci u stilu mafije ili kriminalne mreže iz drugih zemalja na Balkanu stalno su prisutni u Bosni i Hercegovini. Poznato je da se akteri organiziranog kriminala podrijetlom s Kosova, iz Hrvatske i Srbije, te u manjoj mjeri iz Crne Gore i Albanije, kriju i djeluju širom Bosne i Hercegovine. Osim toga, turski i bliskoistočni kriminalni akteri imaju značajan utjecaj na tržišta kriminala u zemlji. Razina korupcije je visoka, a mnogi kriminalni akteri uživaju zaštitu od pojedinaca u državnom aparatu. Neki članovi kriminalnih skupina zaposleni su u državnim institucijama; drugi su članovi dominantnih političkih stranaka. Političke skupine i kriminalne mreže često se preklapaju.

Izvor : Ocindex

Trgovina ljudima

Bosna i Hercegovina služi kao zemlja podrijetla, tranzitne točke i odredišta (iako u manjoj mjeri) za trgovinu ljudima. Žrtve se trguju uglavnom radi seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada. Bosna i Hercegovina je tranzitna zemlja za žrtve kineskog, indijskog i turskog porijekla, kao i za žrtve iz bliskoistočnih i zaljevskih zemalja koje pokušavaju ući u Europu. Bosanci su često žrtve prisilnog rada u građevinskoj industriji i drugim sektorima u susjednim balkanskim i europskim zemljama. Unutar zemlje, bosanske žene i djevojke trguju se radi seksualnog iskorištavanja u privatnim stanovima i motelima. Posebno su marginalizirani Romi i druga djeca prisiljeni prositi, seksualno ih iskorištavaju i prisiljavaju na obavljanje kućanskih poslova. Trgovina djecom navodno je značajan problem i u porastu je. Broj stranih žrtava trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini je nizak, ali zabilježeni su slučajevi u kojima su žrtve bile iz Afganistana, Kube, Gambije, Libije i Šri Lanke.

Trgovina oružjem

Mnogo oružja iz 1990 -ih i dalje je u prometu i jedno je od vodećih zemalja na svijetu po broju legalnog i ilegalnog vatrenog oružja u posjedu civila. Osim toga, Bosna i Hercegovina se nalazi uz jedan od puteva krijumčarenja između velikih zemalja opskrbe oružjem, poput Srbije i Crne Gore, i zemalja odredišta za ilegalno vatreno oružje u Europi. Time se olakšava trgovina starim oružjem organiziranim kriminalnim skupinama u Austriji i Njemačkoj te u skandinavskim zemljama. Nadalje, Bosna i Hercegovina je poznata tranzitna zemlja za prerađeno oružje.

Kompletan izvještaj pogledajte ovdje.

Close