Bijela kuća oduzela akreditaciju novinaru koji se sukobio s Trampom

Bijela kuća oduzela akreditaciju novinaru koji se sukobio s Trampom

Bijela kuća oduzela je akreditaciju reporteru CNN-a Džimu Akosti nakon što je učestvovao u razmirici sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom. U svom saopštenju, televizijska mreža CNN nazvala je predsjednikove komentare "neameričkim" i podržala svog novinara.

"CNN se treba sramiti zbog toga što Vi radite za njih. Vi ste nevaspitana, grozna osoba", rekao je Tramp novinaru Akosti tokom brifinga u Bijeloj kući, održanog dan nakon američkih izbora, koji se održavaju na sredini predsjednikovog mandata.

"Dosta je, vratite mikrofon", rekao je Tramp Acosti, nakon što se s njim posvađao zbog migrantske kolone koja iz Srednje Amerike ide prema američkoj granici.

"Kada objavljujete lažne vijesti, što CNN radi u velikoj mjeri, Vi ste neprijatelj naroda", dodao je na kraju svađe s Akostom.

CNN podržao svog novinara

Novinar CNN-a, koji je već bio na meti milijarderovih napada, nastavio mu je postavljati pitanja o istrazi o ruskom uplitanju u američke izbore dok se predsjednik udaljavao od govornice, ne želeći dalje odgovarati.

Akosta je potvrdio da mu je uskraćen pristup Bijeloj kući.

U svom saopštenju, televizijska mreža CNN nazvala je predsjednikove komentare "neameričkim" i podržala svog novinara.

"Slobodni mediji su od vitalnog značaja za demokratiju", navode iz CNN-a.

Tramp vrijeđao i druge novinare

Tramp se tokom 90-minutne konferencije za medije obrušio na još neke novinare, pa je tako ušutkao i drugog novinara CNN-a Ejprila Rajana, koji mu je htio postaviti pitanje.

Optužio je i novinarku Afroamerikanku da je "rasistkinja" kada ga je upitala o njegovoj "nacionalističkoj" retorici koja ide naruku zagovornicima superiornosti bijele rase, a drugog novinara podrugljivo nazvao "ljepotanom".

"Predsjednik Tramp vjeruje u slobodu medija i očekuje i pozdravlja oštra pitanja o sebi i svojoj administraciji", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sara Sanders.

Ona je optužila Akostu da je rukama zadržao mladu zaposlenicu Bijele kuće kako bi je spriječio da uzme mikrofon, što je novinar opovrgnuo.

(Izvor: SB / Al Jazeera / Agencije)

Close