Bileća kreditno zadužena više od 9 miliona maraka - građani će dugove vraćati još 20 godina

Bileća kreditno zadužena više od 9 miliona maraka – građani će dugove vraćati još 20 godina

Opština Bileća prethodnu godinu završila je sa kreditnim dugom u iznosu od 9.384.266 maraka, pokazuje izvještaj koji je objavljen u Službenom glasniku RS. Umjesto za investicije, opština se većinom zaduživala da bi zakrpila “budžetske rupe”, a građani Bileće kreditna zaduženja vlasti otplaćivaće do 2042. godine.

Tako je opština u svrhu “izmirenja obaveza iz ranijeg perioda” uzela tri kredita od ukupno 6.760.730 maraka. Prvi kredit, od 2.352.505 KM opština je dužna da vrati do kraja 2024. godine, drugi je dužna da vrati do kraja 2025, a on iznosi 1.287.662 KM, dok se treći put zadužila za 3.120.563 marke, a građani Bileće ovaj iznos vraćaće do aprila 2028. godine.

Što se investicija tiče, opština se prije tri godine zadužila za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na iznos od 4.889.575 maraka. Kompletna sredstva od ovog kredita još nisu povučena, nešto više od 500.000 maraka, pa se još uvijek ne može izračunati koliko će tačno, sa naknadno obračunatim kamatama, ovaj kredit koštati građane. Izvjesno je samo da će ga otplaćivati do 2042. godine. Projekat rekonstukcije vodovodne i kanalizacione mreže trebao je da donese brojne benefite opštini, ali su njegovu implementaciju od početka pratili brojni propusti, o čemu je naš portal ranije pisao. Takođe, ovaj projekat trebao je da donese benefite opštinskom “Vodovodu”, ali vlast nije ispunila ono što je njime predvidjela, zbog čega ovo javno preduzeće i dalje ne može da riješi problem sa dugovanjima za struju. Ceh za takve propuste ponovo će, vjerovatno, morati da plate građani kroz povećanje cijene vode, o čemu je naš portal, takođe, pisao.

Građani Bileće još uvijek plaćaju i kredit za novu administrativnu zgradu, koja je svečano otvorena početkom 2013. godine. Rok za otplatu ovog kredita ističe za godinu dana. Za izgradnju ove zgrade vlast se, na čelu sa SNSD-ovim Miljanom Aleksićem, kreditno zadužila 3.326.277 maraka, a opština Bileća za nju duguje još 650.000 KM. Zgradu je sa Miljanom Aleksićem svečano otvorio tadašnji ministar finansija RS Zoran Tegeltija koji je tom prilikom istakao da “izgradnja ovakve zgrade, koja će biti simbol ove opštine, svakako nije dovoljna za bolji život, ali će zasigurno stvoriti pretpostavke za bolji rad lokalne uprave”.

Sudeći prema rezultatima, sve je ostalo na pretpostavkama. Nova bilećka vlast, koja je došla nakon osam godina vladavine načenika Miljana Aleksića, tvrdi da je interna revizija koju je nedavno sprovela pokazala da ukupni dug Opštine Bileća trenutno iznosi oko 20 miliona maraka. Osim toga, opština Bileća je, od pet dosad provedenih revizija, čak tri puta dobila negativnu ocjenu – 2005, 2016. i 2019. godine, a kuriozitet je da ima negativne ocjene potpisane od sva tri dosadašnja glavna revizora Republike Srpske – Boška Čeke (za 2005.), Duška Šnjegote (za 2016.) i Jove Radukića (za 2019.).

Close