Bilećaninu Gavrilu Bjelici godina zatvora zbog planiranja otmice i iznude

Bilećaninu Gavrilu Bjelici godina zatvora zbog planiranja otmice i iznude

Vrhovni sud RS pravosnažno je osudio Gavrila Bjelicu (50) iz Bileće na godinu dana zatvora jer je bio član zločinačkog udruženja u Bileći koje je planiralo iznude i otmice, a na čijem čelu je bio njegov sugrađanin Miljan Vujović.

Bjelici, kome je prvostepenu presudu izrekao Okružni sud Banjaluka, odbijena je žalba odbrane kao neosnovana i Vrhovni sud RS potvrdio je prvostepenu presudu. Vrhovni sud ranije je potvrdio i presude Đorđu Radmiloviću, Srđanu Dendi i bivšem policajcu MUP-a RS Draganu Šarencu i pravosnažno ih osudio na ukupno dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog pokušaja otmice Petra Bajčetića, koji je potom ubijen. Bjelica nije učestvovao u ubistvu, nego, kako se navodi u presudi, u planiranju otmice i iznude, pišu Nezavisne novine.

Podsjetimo, Bajčetić je ubijen u septembru 2016. godine ispred svoje zgrade u Ulici Alekse Šantića u Bileći.

"Bajčetića su ispred zgrade u zasjedi sačekala dva muškarca koja su bila obučena u crne kombinezone i maskirana fantomkama. Napadači su pokušali da ga naguraju u automobil i kada nisu uspjeli, oborili su ga. U tom naguravanju jedan od napadača je ispalio najmanje dva hica iz pištolja, kalibra devet milimetara, a jedan metak je Bajčetića pogodio u glavu", rekao je ranije izvor blizak istrazi.

Članovi zločinačkog udruženja sastajali su se i boravili u napuštenoj kući Stojana Nosovića na putu Bileća - Gacko kako bi planirali iznude i otmice, a za  te potrebe nabavili su automobil audi A4, koji je ukraden, i na njega su postavljene ukradene tablice, a koji je pronađen napušten nakon ubistva Bajčetića. Nabavili su i kombinezone s natpisom SIPA, fantomke, lisice, vezice i druge predmete pogodne za izvršenje krivičnih djela. Bjelica je tvrdio da  se on slučajno zatekao u toj kući te da nije znao da su planirali ubistvo Bajčetića.

Podsjećamo, Gavrilo Bjelica je u septembru prošle godine teško ranjen u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil. Bomba je žicom bila vezana za točak i kad se vozilo pokrenulo, došlo je do eksplozije, u kojoj je Bjelica ostao bez lijeve noge.

Organizatoru udruženja Vujoviću na teret se stavlja da je organizovao zločinačko udruženje koje je likvidiralo Bajčetića. Za njim je bila raspisana međunarodna poternica, a uhapšen je ljetos u Srbiji sa krivotvorenim dokumentima Hrvatske i Švajcarske. Vujović je u oktobru 2007. godine osuđen na osam godina zatvora zbog neuspjelog atentata na Miodraga Kundačinu, bivšeg komandira Granične policije BiH u Trebinju.

Close