Bilećke ulice ponovo zatrpane smećem - radnici u štrajku do daljnjeg

Bilećke ulice ponovo zatrpane smećem – radnici u štrajku do daljnjeg

Zbog kašnjenja plata te neuplaćenih poreza i doprinosa, radnici bilećkog „Komusa“ ponovo su u štrajku od prošlog utorka. Ulice su trenutno zatrpane smećem, poštuje se samo minimum rada, a kada će se radnici vratiti na posao zavisi od deblokade računa opštine Bileća, koja se očekuje do petka.

Bilećke ulice ponovo zatrpane smećem (FOTO: Direkt)

Radnicima nije isplaćena decembarska plata, porezi i doprinosi su uplaćeni tek za polovinu aprila, a obustave na plate radnika za novembar prošle godine.

Predstavnik štrajkača Dobroslav Kašiković za „Direkt“ kaže da razlog za obustavu rada nisu samo navedena kašnjenja sa uplatama, već veoma otežano funkcionisanje ovog preduzeća kao posljedica niza problema koji se gomilaju godinama.

„Imamo ogroman dug na jednoj benziskoj pumpi u Bileći i sada tu više ne možemo da sipamo gorivo. Prije smo imali i veći dug na ovoj pumpi, i po 60.000 maraka, ali dozvoljavali su nam da sipamo kod njih, međutim, kako se vlast promijenila, više ne možemo. Takođe, jedan od kamiona nije nam registrovan od avgusta. Ukupni dug preduzeća sa januarskom fakturom dostigao je 90.000 maraka“, tvrdi Kašiković.

Direktorica „Komusa“ Danijela Kapor za naš portal kaže da ne zna koliki je ukupni dug u ovom trenutku, jer još nije sve proknjiženo, ali da će on biti poznat krajem ovog mjeseca kada će imati kompletan finansijski izvještaj preduzeća.

„Po osnovu PDV-a dugujemo 13.127 maraka, dok je dug za gorivo trenutno oko 8.500 KM. Kamion nismo mogli da registrujemo, jer smo stalno u blokadama računa“, kaže Kapor.

Ona se nada da će radnici krajem sedmice početi sa odvozom smeća, kada se očekuje deblokada opštinskog računa.

„Imamo obećanje iz opštine da ćemo biti prvi u redu za isplatu“, tvrdi Kapor za „Direkt“.