Biološki sat

Biološki sat

Krleža je svojevremeno rekao da u stadu smrdi, ali je toplo. Oni nespremni na smrad su otišli. Da li im je toplo u belom svetu ne znamo, ali ono što znamo je da ovde sve više smrdi, a da je toplote sve manje. I to baš sad kada, ako je verovati kalendaru, zima treba da stigne.

sat-salvador-dali

Salvador Dali- Sat koji se topi

Za razliku od zrelih demokratija gde prirodno dolazi do smene, kod nas važi neprirodni princip kruženja u vlasti. Ko jednom zasedne u fotelju, budite sigurni da će se prelivati kroz funkcije grčevito je čuvajući. Nema te cene koju neće platiti, tog principa koji neće pogaziti ili tog obećanja koje neće prekršiti samo da bi u njoj ostali.

Zato nam je predsednica bivša premijerka, a pre toga ministarka. Član Predsedništva – nekadašnji predsednik i premijer, aktuelni prvi ministar bivši poslanik i tako redom. Mi stenjemo pod teretom vlasti, ali, nekako duramo. Dok je kredita oni će jahati. Promenu, kao što reče Dodik koji u tefteru ima sve glasove zapisane, izborima nećete dobiti. Logičan zaključak je da nas može spasiti samo biološki sat.

A kako biologija radi mogli smo videti na primeru DNS-a u sedmici iza nas. Nekadašnji neprikosnoveni lider stranke Marko Pavić je mesto ministra namenio nestranačkom Aćimoviću. Zvezda u usponu, mladi lav Nešić, spreman da popije, da se pobije i u parama da se valja, ima svoju partijsku, tačnije, rodbinsku kadrovsku politiku. Ono što je važnije, za svoja rešenja ima podršku glavnog koalicionog partnera. Već je jasno ko će u ovom sukobu pobediti. Nešić neopterećen skrupulima i opijen političkom i finansijskom moći, može biti osujećen samo od strane glavnog i to samo ako ne ojača. Ako se to desi, onda će se odnos snaga promeniti, pa će Baja osetiti kako je biti Pavić.

I dok mladi lavovi jesu potencijalna pretnja, iskusniji, takoreći medvedi, igraju po taktu vođe čopora. I, eto, opet biologije na delu.

Premijer je, recimo, u nedelji iza nas objašnjavao budžet za narednu godinu i šta će sve reformske mere doneti do 2022.

Budžet ne moramo ni da gledamo. Dovoljno je da vidimo ko će da ga provodi i da nas napusti svaka nada da će biti bolje. Naših para neće faliti za Prointer, Kalderu i ostale Kusturice bliske glavnom usmeravaču novca iz javnih kasa. Što se samog premijera tiče, jasno je i njemu ako svoju funkciju ne bude vršio onako kako mu kažu, naći će se drugi koji hoće. A on će morati kod Rajka nazad u Boksit. I sama pomisao je dovoljna da revnosno prati takt. Ali, tu lekciju je savladao još u poslaničkoj klupi.

Zoran Koji Čeka bilo bi indjansko ime novog sastavljača državne Vlade. Koliko je čekao i šta je sve bilo potrebno da dobije tu fotelju ne znamo, ali nam je muka od onoga što je opštepoznato.

I predsednica se kreće od vrtića do sajmova jerbo je to prostor koji pokriva. Narušiti to bi bilo jednako pasti u nemilost, što ni Radojičić više ne čini.

Ukoliko uopšte ima onih koji prate domaći fudbal, u nedelji iza nas smo mogli da se obavestimo da je inspekcija zabranila rad saveza RS dok predsednik ne zakaže sednice Izvršnog odbora i Skupštine. Za posmatrače političkih tokova u RS ptanje koje se logično nametnulo je: Zar je i FS uređeniji od RS i ima li inspekcija koja će Skupštinu i Vladu vratiti u funkciju?

I, za kraj, ako ste mislili da ovde dobrih vesti nema, prevarili ste se. Ima, I to odličnih, ali se tiču vremenske prognoze. Na žalost, da mi odlučujemo i vreme bismo pokvarili. Gušimo se i zdravljem plaćamo bahat odnos prema prirodi koja nam se velikodušno dala. A, svaka sebičnost košta. Pa, tako i ova. U stvari, već je na naplatu došla.

Close