Blokirani svi računi Serdarovog “Comsara”

Blokirani svi računi Serdarovog “Comsara”

Svi poslovni računi kompanije “Comsar Energy Republika Srpska” u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova su blokirani, saznaje portal Capital.

Od 31. decembra u blokadi je glavni račun u “Unicredit” banci, kao i tri transakciona računa, od kojih jedan u drugoj banci.

Ovo preduzeće sa Vladom Republike Srpske ima potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje termoelektrane “Ugljevik 3” i hidroelektrane “Mrsovo” na rijeci Lim kod Rudog. I jedan i drugi projekat su daleko od realizacije.

Upravo zbog toga što su mu poništene dozvole za gradnju “Ugljevika 3”, Serdarov je nedavno tužio Republiku Srpsku i pored brojnih ustupaka koje je godinama dobijao, od kojih je jedan da suprotno strategiji razvoja energetike RS poveća snagu elektrane.

Interesovanje za njegove propale projekte pokazala je Elektroprivreda Republike Srpske koja bi mu, po njegovoj procjeni za koncesije trebala da plati 180 miliona maraka. Međutim, to je procjena koju je on naručio. One realne govore kako nije investirao više od 30 miliona KM.

Sa blokadama računa se konstantno susreće i drugo Serdarovo preduzeće u Srpskoj “Comsar Energy Hidro”, koja raspolaže koncesijom za izgradnju HE Mrsovo, koja je i dalje ostala na kamenu temeljcu.

Jedan od zastupnika ovog preduzeća je i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, Duško Perović koji je zbog naših tekstova otvoreno prijetio redakciji i glavnom i odgovornom uredniku CAPITAL-a.

Close