Bogatstva „života na granici“ na fotografijama Jovana Vidakovića

Bogatstva „života na granici“ na fotografijama Jovana Vidakovića

Na tridesetak fotografija, koje su izložene večeras u galeriji Kulturnog centra u Trebinju, autor Jovan Vidaković iz Trebinja, prikazao je neke od brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti četiri grada dvije susjedne države - Trebinje, Bileća, Nikšić i Plužine.

Fotografije su nastale u sklopu projekta „Život na granici BiH/CG – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“. Projekat je imao za cilj promociju kulturno-istorijske baštine četiri lokalne zajednice.

"To je samo mali dio fotografija koje su nastajale tokom dvije i po godine. Kulturna baština ovoga podneblja je veoma interesantna za sve ljude, a veoma inspirativna za fotografe", kaže autor.

Iako je Jovan prepoznatljiv po svojim crno-bijelim fotografijama, iskorak ka „malo više boja“, priznaje, prijao mu je.

„Veliko je zadovoljstvo izaći iz koncepta kojim sam se bavio do sada i u isto vrijeme dokumentovati znamenitosti pored kojih često prođemo i ne znamo koji je njihov značaj. Ova zemlja je prelijepa i prebogata kulturno-istorijskim spomenicima. Ova situacija oko korone nas možda natjera da ih obiđemo“, poručio je Vidaković.

Fotograf Jovan Vidaković

Fotograf Jovan Vidaković (Foto: Direkt)

Predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak naglasio je kako je izložba "svjedok velikog prirodnog i kulturno-istorijsko bogatstva, koje je nastajalo i oblikovano tokom vijekova i koje ne poznaje teritorijalne i administrativne granice, niti politička ubjeđenja naroda koja unutar njih žive".

„One postoje da bi trajale, da bi plijenile svojom ljepotom kao zajedničko nasljeđe, a u novije vrijeme i kao važan element turističke ponude. Kao što su nekada predstavljale simbol prirodnog i kulturnog jedinstva prostora na kome se nalaze, danas simbolizuju most kojim taj prostor, u međuvremenu izdijeljen, ponovo postaje jedna cjelina“, rekao je Banjak otvarajući izložbu.

Vidaković je do sada imao pet samostalnih izložbi i više kolektivnih. Period restrikcija zbog korona virusa za njega je, kaže, bio inspirativan, pa je nagovijestio da bi možda uskoro mogao i da iznenadi nekim novim projektom.

Close