Bolnica u Nevesinju se zadužila za 1,7 miliona KM

Bolnica u Nevesinju se zadužila za 1,7 miliona KM

Bolnica u Nevesinju zadužila se kod Nove banke za 1,7 miliona maraka, a ovaj kredit iskoristiće za refinansiranje ranijeg kredita, za nabavku informacionog sistema i za izmirenje obaveza prema dobavljačima.

Izvor: CAPITAL

Na tender za nabavku dugoročnog kreditnog zaduženja, koji je ova bolnica raspisala krajem maja, stigla je samo ponuda Nove banke, kojoj je ugovor i dodijeljen.

Za kredit od 1,7 miliona KM Bolnica Nevesinje platiće 488.062 KM kamata, što je nešto niži iznos od onog koji je planirala.

Bolnica kredit uzima na osam godina, a u rok otplate uračunat je i grejs period od 12 mjeseci.

Otplatu kredita, kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom, garantovaće Republika Srpska.

„Kredit je namijenjen za refinansiranje dugoročnog kreditnog zaduženja Bolnice Nevesinje kod komercijalnih banaka, za nabavku bolničkog informacionog sistema i za izmirenje obaveza prema dobavljačima“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Nevesinjska Bolnica godinama posluje sa gubicima, a samo prošlu godinu završila je u minusu od 299.231 KM.

Ovim je samo nastavljen trend zaduživanja zdravstva u Srpskoj koji su početkom godine pokrenuli Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS koji je podigao kredit 133 miliona, zatim Univerzitetski klinički centar RS koji se zadužio 51 milion KM, a milionske kredite tražile su i bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj, i „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor, kao i bolnice u Bijeljini i Foči.

Close