Brat i četiri sestre Đurići iz Bijeljine na tatamiju “Pantera“ pomjeraju granice

Brat i četiri sestre Đurići iz Bijeljine na tatamiju “Pantera“ pomjeraju granice

Ako se za jednu porodicu u našoj zemlji može reći da je sportska i da “živi“ džudo onda su za to eklatantan primjer Đurići iz bijeljinskog sela Batkovići.

Porodica koja živi džudo

Ova borilačka vještina glavna je tema u porodici, jer njih petoro sa mnogo uspjeha treniraju u Džudo klubu “Panter“, a iz vikenda u vikend njihove vitrine sve su bogatije trofejima i medaljama.

Jovana, Milica, Milkica, Mila i Goran Đurić već su se okitili titulama najboljih u svojim uzrasnim kategorijama, a za nove medalje bogatije su Milkica i Jovana, koje su bile bronzane na Prvenstvu BiH za juniorke, odnosno starije pionirke, a to je samo početak onoga što žele postići.

Otac Branko ponosan je na sve petoro podjednako i izuzetno je srećan što djeca na pravi način koriste svoje slobodno vrijeme, ali i odrastaju u zdravom duhu. Kroz sportska nadmetanja, gdje uče da dobijaju i gube, ali prije svega, da budu bolji ljudi, u pobjedi ali i u porazu odrastaju mladi Đurići. Tatami je najbolje mjerilo i jedini reper onoga kako se radi na treningu, a kasnije se sve refelktuje na takmičenjima.

- Moram reći da je sve počelo sasvim spontano, tri starije kćerke su počele da treniraju džudo, nakon toga i sin i na kraju najmlađa kćerka. Osvajaju medalje, pa ih sada imamo u kući pregršt. Tu su i pehari za najbolje sportiste, mene sve to čini izuzetno srećnim i ponosnim, a posebno mi je drago što su svi u istom Džudo klubu “Panter”. Nije mi ni problem što već godinu dana svakodnevno putujemo 13-14 kilometara na treninge u Bijeljinu, nekada na Gradski stadion nekada u dvoranu, zavisno gdje su treninzi- rekao je ponosni otac.

Iako su neki drugi sportovi kao što su fudbal i košarka u Semberiji popularniji, Đurići nisu imali dilemu. Kod sve petoro djece javila se ljubav prema ovom sportu, koja je iz dana u dan sve jača. Branko naglašava za „Direkt“ da je najvažnije da rade ono što vole, te slobodno vrijeme koriste na pravi način. 

- Džudo je  jedan od najboljih sportova za njihovo zdravlje i razvijanje, jačaju karakter na taj način. Izuzetno su posvećeni i zajedno su u tome, a žele da dodatno nauče i napreduju. I najmlađa kćerka, koja se posljednja upisala, pokazuje veliku emociju, što mi je i te kako drago - rekao je Branko i dodao da, kao i svaki roditelj, želi da njegova djeca imaju uspjeha, pa se potajno nada da će jednog dana stići i do Olimpijade.

Sportski direktor i trener Džudo kluba “Panter” Vladimir Đokić kaže da ovakav slučaj, gdje četiri sestre i brat treniraju jedan sport u istom klubu i postižu zavidne uspjehe, ne postoji nadaleko, pa Đurići predstavljaju kuriozitet, kako u najvećeg gradu Semberije tako i u BiH.

- Zahvaljujući projektu Svjetske džudo federacije i Džudo saveza Srpske djeca su imala priliku da besplatno treniraju dvije godine, pa je tako počela ova sportska priča u Batkoviću. Dobili su i sportsku opremu i izlazili na takmičenja. Đurići su se pronašli u džudu. Na početku su bile njih tri, a onda su se vremenom priključili i mlađi brat i najmlađa sestra - rekao je Đokić i dodao da “Panter” trenutno broji 150 članova.

 Džudo je izuzetno popularan sport širom svijeta. UNESKO ga je, proglasio za najbolji izbor kada je riječ o razvoju djece.

- Tu su zastupljeni osnovni elementi kretanja, puzanja, provlačenja, razvoja motorike i gimnastike. U nekim zemljama Evrope, kao što je Francuska, i u školama pohađaju predmet džudo, što govori o njegovom značaju - naglasio je Đokić za naš portal.

Close