Brojne nepravilnosti na izborima u BiH - privođenja zbog kupovine glasova

Brojne nepravilnosti na izborima u BiH – privođenja zbog kupovine glasova

Najmanje 11 osoba saslušano je u prostorijama MUP-a RS zbog sumnje da su kupovali glasove na području Sarajevsko-romanijske regije.

Ilustracija

Piše: Žurnal

Privedene osobe prodavale su glasove na području Istočnog Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala, Han Pijeska i Sokoca. O svemu je obaviješten CIK i Tužilaštvo BiH.

Posmatraču nuđen novac u Podravanju

Na biračkom mjestu Podravanje član biračkog odbora glasao umjesto osobe kojoj je potrebna pomoć. Posmatrač koji je prijavio ovu nepravilnost dobio poziv da povuče prijavu u zamjenu za novac.

U Skelanima član biračkog odbora iznosio prazne biračke listiće u džepovima, a u Potočarima uočen nedostatak glasačkih listića.

U Banjaluci potpisan glasač koji nije glasao

Darko Marković, poznati banjalučki ugostitelj, na glasačkom mjestu u Banjaluci, potpisujući svoje ime na biračkom spisku, primijetio je da je neko ranije potpisao i njegovog sina Dejana, koji uopšte nije u BiH, jer studira u inostranstvu. Dejanov potpis bio je identičan njegovom, ali je potpis bio „naopačke“, najvjerovatnije ga je potpisala neka od osoba koja sjedi preko puta glasača.

Marković je tražio da se o tome napravi zapisnik, što je i učinjeno.

Ovu informaciju objavila je na svom Fejsbuk profilu Danijela Ratešić-Došen, aktivistica grupe „Pravda za Davida“, koja je postavila pitanje – šta je s listićem koji je neko već ubacio u glasačku kutiju umjesto Dejana?!!

Desetine prijava u vezi glasačkih odbora

Na biračkom mjestu 093 na Ilidži  - IV Gimnazija – zabilježene su nepravilnosti sa iznošenjem glasačkog listića. OIK Ilidža ima prijavljen slučaj ali se još uvijek ne može govoriti o detaljima: navodno je iznesen jedan listići ili su “ubačena tri nova”, ali o tome će se moći govoriti tek nakon otvaranja glasačkih kutija – kažu u OIK-u za Žurnal.

U koaliciji "Pod lupom" tokom jučerašnjeg dana imali su više desetina prijava koje se odnose na uklanjanje članova biračkih odbora. Najviše takvih prijava registrovano je u općinama Centar i Novo Sarajevo.

U sarajevskim općinama Novi Grad, Centar, Ilidža, Vogošća vršene su naknadne izmjene rješenja o imenovanju predsjednika i članova biračkih odbora. U prigovoru koji je CIK-u upućen 6. oktobra navodi se da su nadležne općinske komisije netransparentno vršile izmjene rješenja i imena članova biračkih odbora dostavljali političkim strankama u kasnim večernjim satima.

U jednoj od sarajevskih općina “skinuto” je pet posmatrača jedne političke partije ali su naknadno imenovani novi. Neki od posmatrača nisu se pojavili na obuci.

Kupovina glasova u Tuzli i Vitinici

U neposrednoj blizini Osnovne škole „Vitinica“ u Vitinici, 20 mladih djevojaka i muškaraca ulaze sa glasačima na biračka mjesta, te daju instrukcije za glasanje, tvrde izvori Žurnala. Nakon toga glasači fotografišu svoj glasački listić, te potom prezentuju fotografiju kao dokaz za isplatu naknade u visini od 50  do 100 maraka. Među navedenim mladim osobama su i sinovi  političara iz Sapne.

Također, u ulici 18. hrvatske brigade, kod bivše bolnice "Kreka" u naselju Solana, uočeno je nekoliko osoba kako preuzima novac, nakon što prilože fotografiju svog glasačkog listića, potvrdilo je za Žurnal više od tri izvora.

Close