Čampara traži još jednu uslugu od ministra Đokića

Čampara traži još jednu uslugu od ministra Đokića

Miralemu Čampari, direktoru preduzeća “VE Grebak” koje u Nevesinju planira graditi vjetroelektranu od 130 miliona maraka, a kojem je ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić nezakonito dao koncesiju, porasli su apetiti. Čampara je od Ministarstva energetike zatražio da se sklopi Aneks ugovora o koncesiji kojim traži znatno povećanje odobrene instalisane snage, saznaje portal CAPITAL.

vjetroelektrana

Ilustracija

Bez obzira što je „VE Grebak“ na vrlo upitan način dobio odobrenje za gornji limit instalisane snage vjetroelektrana, sad traži dodatno povećanje.

Naime prijedlogom ugovora precizirano da je predmet koncesije izgradnja i korištenje vjetroelektrane procijenjene instalisane snage 49,5 MW, dok je u Studiji ekonomske opravdanosti predviđena je gradnja 13 vjetroturbina po četiri MW što iznosi 52 MW instalisane snage.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali ugovor o koncesiji na 50 godina sa ovim preduzećem je u aprilu prošle godine potpisao Petar Đokić, resorni ministar koji je zbog toga umalo ostao bez fotelje, jer je stavio potpis na dokument koji je dobio negativno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske.

Pored Pravobranilaštva, nijedna institucija u Srpskoj nije dala saglasnost na Studiju ekonomske opravdanosti jer je prekoračen limit instalisane snage koja može da se priključi na mrežu, nisu riješeni imovinsko pravni odnosi na zemljištu, a nije precizno definisan broj vjetroturbina koje će se graditi.

Hoće li se Đokić ponovo kockati mandatom za sada nije poznato jer u Ministarstvu osim potvrde da je zahtjev primljen nisu željeli da otkrivaju više detalja.

Obavještavamo vas da je zahtjev za zaključenje Aneksa Ugovora o koncesiji tek zaprimljen u ovom ministarstvu, te da o istom još nije odlučivano i u ovom momentu nije moguće dati bilo kakvu informaciju u vezi s tim”, bio je odgovor na naša pitanja.

Da se traži dozvola za veću snagu ovog postrojenja potvrdio nam je i Miralem Čampara, direktor preduzeća “VE Grebak”, a koji takođe ne želi otkriti koliko povećanje traži.

Prema njegovim riječima glavni razlog za to je povećanje koncesione naknade.

Zbog troškova koji su se povećali a da bi projekat bio isplativ morate imati i povećanu proizvodnju. Iz tog razloga mi smo uradili dodatne analize i predložili aneks ugovora”, kazao je Čampara za CAPITAL.

Govoreći o samom projektu on je rekao kako sve teče u okvirima planiranog te da je u toku pribavljanje neophodnih dozvola i saglasnosti.

Inače, preduzeće “VE Grebak” iz Nevesinja je gubitaš koji je u 2017. i 1018. godini imao ukupne prihode od tek 11 maraka i samo jednog zaposlenog te poslovni gubitak od oko 130.000 maraka.

Vlada RS je Rješenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane donijela na sjednici 31. januara prošle godine.

Ugovorom je predviđeno da izgradnja bude završena i puštena u rad već sledeće godine.

Close