Cijene sjemenskog luka i krompira duplo veće u odnosu na prošlu godinu

Cijene sjemenskog luka i krompira duplo veće u odnosu na prošlu godinu

Zbog suše koja je pogodila zemlje proizvođače i manjih prinosa, cijene sjemenskog luka i krompira u trebinjskim poljoprivrednim apotekama značajno su porasle.

Foto: Marija Manojlović

Piše: Marija Manojlović/Agroklub

Veće cijene sjemenskog luka i krompira neprijatno su iznenadile poljoprivredne proizvođače u Hercegovini.

U odnosu na prošlu godinu krompir je skuplji i do 40 odsto, luk i preko 50 odsto.

I apotekari zatečeni poskupljenjem

"Poskupljenjem sjemena, u prvom redu krompira i luka, zatečeni smo i mi apotekari, o mušterijama i proizvođačima da i ne govorimo. Razloga za to je više, prema našim saznanjima teška godina u pogledu proizvodnje zadesila je Holandiju, proizvodnja je prepolovljenja, nekih sorti uopšte nema. Trenutne cijene u odnosu na prethodnu godinu su od 30 do 40 odsto veće, a sjemenski luk je čak i preko 50 odsto skuplji", kaže Igor Dabić, agronom i vlasnik Poljoprivredne apoteke Agroplod.

U poljoprivrednim apotekama ističu da je količina za sada uvezenog sjemena mnogo manja u odnosu na isti period prošle godine.

Holandija je glavni izvoznik sjemena za naše područje, a upravo ovu zemlju je pogodila najveća suša u posljednje tri decenije pojašnjava Dragan Bukvić iz Poljoprivredne zadruge Trebinje.

Prinosi prepolovljeni - BiH nema prioritet

"Prinosi u ovoj državi su prepolovljeni, došlo je do povećane potražnje, a BiH je veoma malo tržište koje nema prioritet, jer ne postoje veliki uvoznici. U ovakvoj situaciji neminovno je povećanje cijena. Cijena sjemenskog kromira po kilogramu je od 2 do 2.50 KM, zavisno od pakovanja. Cijene luka je 4.80 KM za crveni luk, koji se najčešće sadi na ovom području. Cijena sjemenskog luka "baron" i "srebrenjak"  je 5 KM. U odnosu na prethodnu godinu, cijena luka je veća i za oko 80 odsto, a sjemenskog krompira za 30 procenata", kaže Bukvić.

Cijena sjemenskog krompira, u zavisnosti od sorte, prošle godine se kretala između 1.65  i 2.00 KM. Razlika od oko 40 do 50 feninga itekako se osjeti kad je riječ o kupovini većih količina.

Zato se poljoprivrednici nadaju da će dobar rod donekle nadomjestiti veća ulaganja.

Close