CIK spriječio posmatrače SDS-a i DF-a da nadgledaju štampanje listića

CIK spriječio posmatrače SDS-a i DF-a da nadgledaju štampanje listića

Iako su se, u skladu sa zaključkom Parlamenta BiH, uredno prijavili CIK-u, predstavnici DF-a i SDS-a nisu mogli pratiti početak procesa štampanja glasačkih listića. Saglasnost je stigla tek 24 sata kasnije.

Izvor: Žurnal

„Mi smo poslali zahtjev CIK-u, prijavili imena posmatrača, ali nas Centralna izborna komisija nije obavijestila kada započinju proces štampanja listića“, potvrdio je za Žurnal generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić.

Isti slučaj je i sa SDS-om. Zastupnica te stranke u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević u julu je predložila zaključak kojim je od CIK-a BiH zatraženo da omogući akreditaciju stranačkih posmatrača za proces štampanja listića.

„Poslali smo CIK-u zahtjev za akreditovanje naših posmatrača, ali odgovor nismo dobili“, kazala je zastupnica Pandurević.

Navodni formalni propusti

Kako saznaje Žurnal, glavni zagovornici da se političkim partijama ne odobri akreditovanje posmatrača koji bi bili prisutni na štampanju i brojanju glasačkih listića, bili su predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i njen kolega Branko Petrić.

„Njihov stav je da zbog formalnih propusta odbiju zahtjeve stranaka, te da naknadno, nakon otpočinjanja procesa štampanja listića, kada skoro sve bude gotovo, odobre akreditacije“, pojasnio je za Žurnal izvor iz CIK-a.

Vodeći se tim zaključcima, CIK je štampanje izbornih listića započeo u čevrtak, poslije radnog vremena. O početku štampanja listića, javnost je obaviještena tek 24 sata kasnije.

„Štampanje glasačkih listića za više od 3,3 miliona birača koji imaju pravo glasa na Općim izborima 7. oktobra 2018. godine, počelo je juče u popodnevnim satima u prisustvu službenika Centralne izborne komisije“, saopšteno je danas iz CIK-a BIH.

Dakle, i sam CIK  navodi da je štampanje listića počelo u prisustvu službenika CIK-a, te da posmatrača u ime političkih partija nije bilo. No, kako bi prikrila svoje namjere, Hadžiabdićeva je u petak, oko 18 sati održala vanrednu sjednicu CIK-a na kojoj je dala saglasnost posmatračima DF-a i SDS-a tačno 24 sata nakon početka štampanja listića. Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici održanoj 5.jula ove godine donio je zaključak kojom je od CIK-a zatraženo akreditovanje stranačkih posmatrača.

Mnogo slučajnosti u procesu

Iako će CIK saopštiti da je proces štampanja listića transparentan, istaknućemo nekoliko bitnih činjenica. Prvo, listići se štampaju u kompanijama koje su pod direktnom kontrolom vlasti RS-a, odnosno Milorada Dodika. U pitanju su firme Atlantik bb Banja Luka, Nezavisne novine Banja Luka, Grafomark Laktaši, te Službeni glasnik RS-a. Atlantik bb već četvrti put dobija poslove štampanja izbornih listića.

Drugo, službenik koji nadgleda proces štampanja listića je – penzioner Fahrudin Čusto. U pitanju je bivši šef Centralnog skladišta tokom čijeg mandata je bestraga nestalo 35,8 tona glasačkog materijala, odnosno papira namijenjenog za štampanje listića. Nakon što je Žurnal razotkrio ovu aferu, a SIPA zatražila dokumentaciju, odlukom Irene Hadžiabdić i Branka Petrića, Čusto je ponovo angažovan u CIK-u na ugovoru o djelu, te je angažovan na poslovima nadzora nad štampanjem glasačkih listića.

I kao treće, možda i najbitnije, predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžabdić je nedavno boravila u Rusiji, gdje se sastala sa šeficom ruske izborne komisije Majom Grišinom. Upravo je Hadžiabdićeva potpisala i Memorandum o razumijevanju sa Izbornom komisijom Ruske Federacije o angažovanju njihovih stručnjaka za izborni proces. Čelnici ruskog FSB-a nedavno su, kako smo izvjestili, imali sastanke u Hrvatskoj na kojima su zaključili da je za ruske interese bitno da u Predsjedništvo BiH uđu Milorad Dodik i Dragan Čović. Interesantno je da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u BiH dolazi tokom predizborne kampanje.

Close