Cjenovnik “dobrovoljnih priloga” za izgradnju crkve na Jahorini

Cjenovnik “dobrovoljnih priloga” za izgradnju crkve na Jahorini

Olimpijska ljepotica Jahorina uskoro bi trebalo da dobije crkvu, prvu na svojoj teritoriji. Kako saznajemo, u proljeće naredne godine planirana je njena izgradnja u blizini parkinga na Poljicama. Srpska pravoslavna crkva (SPC) i mitropolit dabrobosanski Hrizostom dali su blagoslov za izgradnju pomenutog objekta. Još samo ostaje da građani daju novac, jer je dogovoreno da crkva bude narodna, odnosno da je finansiraju baš građani.

Piše: Nikola Vuksanović/Direkt

Cjenovnik za dobrovoljni prilog na kućnu adresu

Građani su, navedeno je, dobili čast da izgrade crkvu. U dopisu koji su potpisali protojerej stavrofor Milojko Drobnjak i predsjednik Građevinskog odbora Momčilo Krajišnik naveden je "cjenovnik" prema kome bi, oni koji odluče da doniraju novac za crkvu trebalo da uplate sljedeće iznose - planirano je da pojedinac, vlasnik radnje ili paušalni obveznik uplati 120 KM, vlasnik malog preduzeća, vikendice ili apartmana na Jahorini 240 KM, dok vlasnik hotela ili velikog preduzeća treba da uplati 360 KM. Uz razumijevanje za one koji ne mogu da uplate ništa, navedeno je da bi pomenute iznose bilo poželjno uplatiti u roku od godinu dana, odjednom ili u ratama.

Dopis koji su dobili stanovnici Pala

Dopis koji je, kako saznajemo, još u maju poslat na adrese svih stanovnika opštine Pale, razljutio Paljane, iako je navedeno da uplata nije obavezna.

„Za svojih 67 godina, nisam vidio ovako nešto. Sramota! Čast Bogu, ali zna se šta je dobrovoljni prilog – svako da koliko može i želi, što bi se reklo od srca“, rekao nam je sagovornik koji je insistirao da ostane anoniman.

„Na ovaj način, ne želim da doniram ništa, ne pristajem ni na kakav vid uslovljavanja, svakako smo i suprug i ja nezaposleni, jedva spajamo kraj s krajem“, kazala je ogorčeno žena.

„Nema govora, pametnije bi bilo da sagrade Dom zdravlja ili bar pristojnu Hitnu pomoć, kada se ljudi povrijede da im se odmah pomogne, onako kako dolikuje“, rečeno je u razgovoru za naš portal.

„Čuj narodna, pa kakva će biti, neće ovce i goveda u nju ulaziti“, kazala je starija gospođa.

Šef kabineta Olimpijskog centra „Jahorina“ Verica Vukadin kazala je da još uvijek nema nikakve konkretne informacije u vezi sa izgradnjom pomenute crkve.

Sa druge strane, u Opštini Pale kažu sasvim drugačije. Građevinska dozvola je izdata te naglašavaju da su zadovoljeni svi lokacijski uslovi na Poljicama. Predsjednik Građevinskog odbora je Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Kako nam je rečeno u Opštini Pale, crkva je jednu zemljišnu parcelu ustupila Ministarstvu odbrane Republike Srpske, a zauzvrat je dobila zemljište na kome će se graditi ova crkva.

Protojerej-stavrofor Milojko Drobnjak nije želio da mnogo govori o crkvi i njenoj eventualnoj izgradnji.

Drobnjak je kazao da još uvijek nisu dobili građevinsku dozvolu grada Istočnog Sarajeva, pa se ne žele previše medijski eksponirati.

„Ko želi može dati prilog, obrazloženje stoji u pismu, koje smo oformili i poslali“, kratko je kazao protojerej-stavrofor.

Nismo uspjeli da saznamo da li je neko već uplaćivao novac i koliko je novca do sada skupljeno, te da li će, izostane li podrška građana, crkva uopšte biti izgrađena. Onim građanima Pala koji su već dali svoj prilog ostaje nada da uplaćeni novac neće otići u nepovrat, te da će pomenuta crkva, o kojoj ne žele da govore ni oni koji je grade, ipak, jednog dana zasijati u punom sjaju.

Close