Čovečanstvo od danas živi na kredit, potrošeni resursi planete za ovu godinu

Čovečanstvo od danas živi na kredit, potrošeni resursi planete za ovu godinu

Čovečanstvo od danas živi na kredit jer je već potrošilo prirodna bogatstva koja planeta ima na raspolaganju za ovu godinu, dva meseca ranije nego pre 20 godina, prema računici Mreže za globalni ekološki otisak.

"Čovečanstvo trenutno koristi ekološke resurse 1,75 puta brže nego što su kapaciteti obnove ekosistema", navela je ta nevladina organizacija u saopštenju.
Organizacija je upozorila da čovečanstvo nagriza prirodni kapital svoje planete čime smanjuje njen budući kapacitet da se regeneriše.
U ovome se pokazuju velike razlike po zemljama.
Katar je iskoristio svoja raspoloživa sredstva posle samo 42 dana, dok je Indonezija potrošila sredstva raspoloživa za jednu godinu za 342 dana, saopštio je Svetski fond za prirodu koji je povezan sa Mrežom za globalni ekološki otisak.
"Kada bi svi ljudi živeli kao Francuzi bilo bi potrebno 2,17 planeta, a pet planeta kada bi svi živeli kao Amerikanci", naveo je Fond.
Da bi se uskladili sa raspoloživim resursima, do 31. decembra svake godine glavna akcija treba da se usmeri na emisije gasova sa efektom staklene bašte koji sami po sebi predstavljaju 60 odsto ljudskog ekološkog otiska na planeti.
"Smanjivanjem emisije ugljendioksida za 50 odsto mogli bismo da dobijemo 93 dana u godini, odnosno da pomerimo dan kada istrošimo raspoložive resurse za tu godinu do oktobra", navela je ova nevladina organizacija.
Kada bi prepolovili konzumiranje životinjskih proteina mogli bismo taj datum da pomerimo za još 15 dana godišnje, a kada bi prepolovili rasipanje hrane mogli bismo da dobijemo još deset dana.
Svako može da izračuna svoj ekološki otisak na footprintcalculator.
Preuzeto sa 021.rs

Close