Crna Gora: Poslanica protiv supruga - tužioca

Crna Gora: Poslanica protiv supruga – tužioca

Poput ostalih opozicionih poslanika, i Draginja Vuksanović Stanković potpisala je „Sporazum za budućnost" sa predstavnicima pokreta „Odupri se" koji svake subote organizuju proteste na ulicama Podgorice. Ništa ne bi bilo neobično da svojim potpisom ne traži smenu muža, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića. 

Piše: Aleksandar Miladinović / BBC na srpskom

Potpisnici Sporazuma, između ostalog, traže ostavke predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, rukovodstva Radio-televizije Crne Gore i drugih visokih zvaničnika.

I ne bi taj spisak bio nimalo neobičan da se na njemu ne nalazi tužilac Stanković, suprug poslanice Draginje Vuksanović Stanković koja svojim potpisom tako traži smenu svog muža.

„Moj suprug i ja se međusobno razumemo i podržavamo jedno drugo za autonomno postupanje u obavljanju svojih funkcija i zauzimanju stava, pa makar se i ne slagali.

Potpis na Sporazum je rezultat političke principijelnosti kojoj sam bila i ostala dosledna", rekla je za podgoričke Vijesti Draginja Vuksanović Stanković.

„Sporazum za budućnost" podrazumeva formiranje vlade građanskog jedinstva ograničenog mandata, do koje će se doći na fer i slobodnim izborima.

Podgorica, 16. februar 2019.Protesti se u Podgorici održavaju svake subote

Ko je Draginja Vuksanović Stanković

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore prva je žena koja se kandidovala na predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

Na glasanju 15. aprila 2018. godine, Vuksanović Stanković osvojila je 8,20 odsto glasova, što je bio trećeplasirani rezultat.

U prvom krugu, pobedu je slavio kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

U toj kampanji, na bilbordima i reklamama predstavljala se bez muževljevog prezimena.

Draginja Vuksanović Stanković završila je osnovnu i srednju školu u rodnom Baru, Pravni fakultet u Podgorici, magistraturu na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorat ponovo u Podgorici.

Poslanica je Socijaldemokratske partije Crne Gore, gde je članica Predsedništva i Glavnog odbora.

Njena majka Milica bila je potpredsednica SDP-a, a nekada je i sama bila poslanica u Skupštini Crne Gore.

U braku sa vrhovnim državnim tužiocem Ivicom Stankovićem ima jednu ćerku.

Govori francuski i engleski jezik, a služi se italijanskim i španskim.

Close