Crna Gora primamljiva za mlade lekare iz Hercegovine

Crna Gora primamljiva za mlade lekare iz Hercegovine

Pošto je dvogodišnja potraga za poslom u Hercegovini bila neuspešna, lekar Bogdan Lažetić iz Gacka je svoj profesionalni život započeo u Nikšiću. Trenutno je u ambulanti u Župi Nikšićkoj gde je izabrani doktor za 12 sela. Kaže da je to bio dobar potez.

Zadovoljan uslovima u Crnoj Gori - Bogdan Lažetić (foto: privatna arhiva)

Zapadna Evropa i Nemačka nisu jedine destinacije ka kojima hrli medicinski kadar. Lekari iz Hercegovine sve češće posao pronalaze odmah preko granice, u susednim opštinama Crne Gore. Jedan od njih je i Bogdan Lažetić o kome smo pisali krajem marta. Tada je izgledalo da do posla neće lako doći. Međutim, poziv koleginice iz Trebinja da pokuša u susedstvu, jer Nikšiću nedostaju lekari, je doneo preokret.

“Uveliko sam bio spreman da radim bilo šta, jer nakon problema u toku studija, ogromno je poniženje da kao doktor ne dobijem šansu ni da volontiram u rodnom gradu. Na 30 prijavljenih konkursa, samo tri odgovora i jedan intervju. Obišao sam 15-ak ustanova po Hercegovini, tražeći posao, ostavio svoj CV u svakoj od njih, očekujući bilo kakvu informaciju. Ništa. A moj primer još i nije najgori. Nedavno sam sreo koleginicu koja je čak 4 godine tražila posao. Jedini savet koji su drugi imali za mene je - učlani se u stranku”, priča Bogdan o iskustvima nakon završetka studija.

Ipak, želeo je nešto drugo za sebe. Zato je na poziv koleginice odgovorio bez razmišljanja, spakovao se i otputovao za Nikšić. Trenutno je izabrani doktor za odrasle za 12 sela koja pripadaju Župi Nikšićkoj. Crnogorski zdravstveni sistem se u ponečemu razlikuje od našeg.

“Podeljeni smo na izabrane doktore za decu do 15 god i izabrane doktore za odrasle. Trenutno radim u ambulanti u Župi, koja pokriva oblast od 12 sela kao lekar za odrasle. Na početku sam morao proći mesec dana obuke kako bih se uklopio u sistem, ali i da bi oni istovremeno mogli proveriti moje sposobnosti. Obuka nije komplikovana, prvenstveno zbog toga što su kolege u nikšićkom Domu zdravlja spremne da pomognu u svakom smislu. Jedino što me namučilo je papirologija. Ovde sam prvi put čuo da postoji nešto što se zove izjednačavanje diploma. Znači, pored nostrifikacije morao sam poslati zahtev fakultetu u Podgorici da mi ,,izjednače diplomu'' kako bih imao punopravan status i pravo na licencu”, objašnjava Bogdan.

O kolegama govori pohvalno. Nikšić je, iako sada u drugoj državi, Gacku susedna opština, pa je logično da ima osećaj kao da je kod kuće. Uostalom, u kontaktu je sa kolegama iz Hercegovine koji su, kao i on, zaposlenje našli u Crnoj Gori.

“Iako smo dosta opterećeni poslom, jer doktora ovde nedostaje, nikada me nisu odbili za pomoć, uvek su ljubazni i medjusobno i prema pacijentima. Oduševljen sam atmosferom. Takodje pohvala i za meštane. Veoma je lako saradjivati sa njima, a školske institucije u Župi su me već kontaktirale za saradnju u smislu edukacije mladih, što sam rado prihvatio. Imali smo i prvo predavanje povodom dana borbe protiv side”.

Za drugu ljubav - fotografiju, sada nema vremena

Zadovoljan je ovaj mladi lekar i uslovima koji su mu ponuđeni, a najvažnije je da može da radi i napreduje u struci za koju je oduvek znao da će biti njegov poziv.

“Primanja su otprilike ista kao i ona u RS, s tim da je Crna Gora skuplja za život. Za sada sam zadovoljan, i ne nameravam ići ikuda narednu godinu - dve. Medjutim, ni ovdje stanje nije sjajno. Iako je sistem mnogo bolje organizovan nego u BiH - računari su uvezani, papirologija i pisanje svedeni na minimum, a gotovo sve dijagnostičke metode pri ruci, doktori svakodnevno odlaze. Podatak koji sam čuo od kolega je da je Crna Gora izgubila 150 doktora, a da ih je 120 uvezla ove godine. Specijalisti takodje odlaze u privatne zdravstvene ustanove ili ka primorju. Ono što mogu da istaknem kao pozitivnu praksu za mlade doktore su česta predavanja starijih kolega i specijalista, gde se može naučiti dosta toga”, priča nam Bogdan.

Smatra da je odluka da dođe u Crnu Goru bila pun pogodak, a kolegama koji još uvek čekaju na posao savetuje da dođu u Nikšić.

“Po mentalitetu, Nikšićani se ne razlikuju od Hercegovaca. Uopšte ne osećam da sam u stranoj zemlji. Ovo je prelep, miran grad koji ima mnogo toga da ponudi”.

Close