Da li je na redu smena i u ŠG “Zelengora”?

Da li je na redu smena i u ŠG “Zelengora”?

Da li će Đorđo Sladoje ostati na čelu ŠG “Zelengora” iz Kalinovika ili ga čeka sudbina Neđa Mašića koji je juče smenjen sa mesta direktora ŠG “Vučevica” iz Čajniča, znaćemo narednih dana. Sigurno je da je u pratnji svog patrona Radomira Sladoja – Debe juče bio u Banjaluci u pokušaju da ojača svoju poziciju, tvrde u Kalinoviku.

Dug je spisak nepravilnosti u ŠG “Zelengora”. Mediji su se time, bez rezultata, do sada bavili. Kršenje zakona, sukob interesa, mobing, diskriminacija, otvoreni kriminal bez bojazni od sankcija, učinili su da direktor Sladoje preduzeće tretira kao ličnu svojinu.

Šta sve možeš kad si Sladoje u Kalinoviku

Na to ukazuje i dopis Sindikata “Zelengore” u kome se tvrdi da ni jedno rešenje republičke inspekcije nije provedeno, što je jasan znak podrške Sladoju i opstrukcije pravde.

Tako je direktor JP “Šume” Risto Marić 15 (petnaest !!!) puta Sladoju produžavao v. d. status uprkos nalozima inspekcije rada da mu se ponudi ugovor koji odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima. Iako ne ispunjava uslove da bude direktor i mada je preduzeće zbog toga plaćalo kazne, pa i sam Marić, kao odgovorno lice, to ih nije pokolebalo da Sladoje godinama bude nezakonito na čelu “Zelengore”. Naprotiv, ovakva samovolja ga je ohrabrila, da se prema svima koji se suprotstave ovakvoj praksi, odnosi bahato i diskriminatorski. Između ostalog, i da zabrani prodaju ogreva onima koji ga ne podržavaju.

Prema dopisu koji je Sindikat gazdinstva uputio Upravi preduzeća njihove prijave inspekciji često su rezultirale i eskalacijom kriminalnog odnosa prema šumskom bogatstvu. Navode da je u prošloj godini posečeno preko 2 hiljade kubika četinara koji uopšte nisu bili planirani. U 2017. i 2018. godini je posečeno 60% više četinarske mase od planirane. No, još veća šteta je učinjena uništavanjem podmlatka i stabala prilikom eksploatacije zbog nestručnog rada. Na sve to, tvrde u sindikatu, šumarska inspekcija nije reagovala.

A na vratima – direktor

Pošto je o nepravilnostima u Kalinoviku i, posebno “Zelengori” i njenim aspiracijama prema šumi u Jelašcima bilo reči i na sednici NSRS, povećana pažnja javnosti nije prijala glavnim šumarima u Kalinoviku. Iako je ministar naložio da se zaustavi seča “ortačke šume” kako zovu ovaj lokalitet koji meštani godinama brane, to nije obeshrabrilo Sladoja. Naprotiv. Krenuo je od vrata do vrata da traži potpise meštana kako bi u ministarstvu pokazao da raspoloženje i podrška za ekspoataciju šume u Jelašcima postoji.

Branko Aškraba

“Njihovi potezi su potezi očajnika, stalno najavljuju da će krenuti u seču, ali je to malo verovatno. Na sastancima smo skupili preko 60 potpisa vlasnika šume koji se protive seči. Uostalom, predmet je uvažio i Apelacioni sud BiH. Dakle, šuma je u sudskom sporu, što znači da se ne sme seći”, kaže Branko Aškraba, jedan od branilaca šume i dodaje da pritužbe na Sladoja i na njegov rad u ŠG stalno stižu. “Presudu očekujemo za mesec dana. Ličnim sakupljanjem potpisa Đorđe Sladoje vrši direktan pritisak na ljude čija egzistencija direktno zavisi od ŠG, one koji su tamo zaposleni kao sekači ili su na neki drugi način ucenjeni”.

Aškraba je optimista, kaže da kriminal polako izlazi na videlo. Ipak, ne očekuje da će Deba i Đorđo Sladoje lako odustati jer, sa jedne strane, hoće da pokažu da su i dalje vlasnici Kalinovika i, sa druge strane, imaju lični interes u svakom kubiku.

“Đorđu Sladoju je prvo radno mesto bilo mesto direktora. Za samo nekoliko godina je uspeo da kupi auto od preko 40 hiljada maraka i stan od preko 1oo kvadrata. Ja sam podigao kredit koji ću otplaćivati do kraja radnog veka da bih rešio stambeno pitanje, a pritom sam specijalista anesteziolog. Jasno je na koji način je on stekao bogatstvo”, kaže Aškraba

Dodaje da je i samo gazdinstvo “Zelengora” platilo preko 170 hiljada maraka kazni po različitim osnovama, a međuvremenu je podiglo i kredit od 2. miliona maraka.

Pitanja o skupljanju potpisa, imovini, podignutom kreditu i očekivanjima u vezi spora pred Apelacionim sudom poslali smo i v.d. direktoru ŠG “Zelengora” Đorđu Sladoju. Po već ustaljenoj praksi, odgovore do ovog trenutka nismo dobili.

Close