Da li pravda može da se kupi?

Da li pravda može da se kupi?

Kako funkcioniše naš pravosudni sistem na svojoj koži je osetila Mileva Pješčić iz Gacka. Nakon devet godina suđenja i četiri presude, krivac za saobraćajnu nesreću koja joj je prepolovila porodicu je samo njen muž. Na kraju, bespomoćna, kaže da je razočarala spoznaja da živi u državi u kojoj pravda može da se kupi.

Nesreća odnela tri života (foto: ATV)

26. novembra 2009. godine, oko 17 časova, vraćajući se iz Gacka, Dragan Pješčić je sa dve maloletne ćerke doživeo saobraćajnu nezgodu u kojoj su svi poginuli. Vozeći “golf 2” u mestu Gostinac, na magistralnom putu Gacko-Bileća, naleteo je na mašinu ULT kojom je upravljao Mlađo Zelenović. Mašina je bez svetlosne signalizacije bila na desnoj kolovoznoj traci. Od siline udara, vozač automobila je preminuo na licu mesta, dok su njegove ćerke podlegle na putu za bolnicu.

Presudi pa poništi

Udarac je to bio za Milevu koja je morala da smogne snage i na put izvede ostatak porodice - tada maloletnog sina i stariju ćerku studentkinju.

Egzistencijalne probleme je, ispostavilo se, lakše prebrodila nego inertnost, nedoslednost i bezosećajnost pravosudnog sistema i onih koji ga čine. Ni njene sumnje u korumpiranost nisu razvejane. Naprotiv.

Dve godine nakon nesreće Osnovni sud u Trebinju je doneo prvu presudu kojom je Mlađo Zelenović proglašen krivim za ugrožavanje javnog saobraćaja i osuđen na četiri godine zatvora. Nakon uložene žalbe, u maju naredne godine, Okružni sud u Trebinju zatvorsku kaznu smanjuje na 3 godine.

U nesreći smrskani golf (foto: ATV)

Uprkos presudi, Zelenović ostaje na slobodi, a tri godine kasnije, u junu 2015. Ustavni sud BiH uvažava njegovu apelaciju i vraća predmet trebinjskom Okružnom sudu na odlučivanje po hitnom postupku. Ovaj sud ga je, nakon ponovnog saslušanja nekih svedoka i veštaka, u julu 2016. ponovo proglasio krivim i potvrdio prvostepenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Kako bi izbegao zatvor  Zelenović beži u Srbiju, a kada se nije javio na izdržavanje kazne, MUP RS je za njim raspisao međunarodnu poternicu.

U međuvremenu, u februaru 2018. Ustavni sud delimično usvaja apelaciju begunca Zelenovića utvrđujući da mu je povređeno pravo na pravično suđenje i po drugi put predmet vraća Okružnom sudu u Trebinju kojem nalaže da po hitnom postupku donese novu odluku. Tada se Zelenović iz bekstva, bez ikakvih pravnih konsekvenci, vraća u Gacko.

Ponovni pretres je održan krajem juna na kojem, kako stoji u presudi, nisu iznošeni novi dokazi i činjenice.

Nakon “svestrane analize” sudsko veće, kojim je predsedavao sudija Duško Popić, je zaključilo da dokazi javnog tužioca ne upućuju da je optuženi počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Mada je neosporno utvrđeno da je u uslovima smanjene vidljivosti i bez svetlosne signalizacije Mlađo Zelenović radnom mašinom poprečno blokirao desnu traku magistralnog puta čime je ugrozio javni saobraćaj, ocenjeno je da su neosporni propusti oštećenog Dragana Pješčića koji je upravljao vozilom.

Ni nevin, ni kriv

Naime, veštačenjem je utvrđeno da je vozio u akoholisanom stanju ( po prvom nalazu je imao 1,23, a po drugom 2,11 promila alkohola u krvi - sud je uzeo u obzir veću koncentraciju) i brzinom većom od dozvoljene (75-92 km/h u zavisnosti od veštaka).

Tako je, nakon devet godina suđenja, donošenja i poništavanja presuda, odlučeno da je za saobraćajnu nesreću sa tri žrtve, jedini krivac Dragan Pješčić.

U presudi koju je potpisao sudija Duško Popić stoji da je odluka donesena na način da je “povoljnija za optuženog, ne zato što je sudsko veće uvereno u njegovu nevinost (jer je to ovde isključeno), nego zato što nije uvereno ni u njegovu krivicu, ni u njegovu nevinost.”

Sada je na potezu Vrhovni sud RS kome je oštećena Mileva Pješčić uputila žalbu. Koliko Zelenovića, ona isto toliko krivi i sudove koji joj produžavaju agoniju i povređuju rane. Sumnju u pravičnost procesa joj je podgrejalo i pismo koje je dobila neposredno pre nego što je suđenje obnovljeno, a u kome stoje detalji kome je, kada i na koji način isplaćen novac da se postupak vrati na početak.

Mlađo Zelenović nije želeo da komentariše slučaj. Rekao je da mu je uništio devet godina života. Od nas je tražio da, sad kad je oslobođen, izbrišemo sve što je o njemu napisano.

O tome kako sudstvo kod nas funkcioniše najbolje svedoče rezultati - devet godina dug proces i četiri piši-briši presude.

Na kraju, teret sudskog rada u ovom slučaju snosiće građani jer će iz budžeta biti namireni troškovi postupka, nužnih izdataka optuženog i nagrada za branioca.

Close