Dalida Burzić nova sutkinja Suda BiH

Dalida Burzić nova sutkinja Suda BiH

Glavna tužiteljka Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić imenovana je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba u VSTV-u.

Za imenovanje Burzić glasalo je deset članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH dok su dva člana bila protiv.

Dalida Burzić rođena je 27. novembra 1963. godine u Sarajevu, gdje je završila Prvu gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1987. godine.

U periodu od 1988. do 1990. godine radila je kao pripravnica u Osnovnom sudu II u Sarajevu. Pravosudni ispit položila je 1990. godine. Radila je kao stručna saradnica u Osnovnom sudu II u Sarajevu sve do 1994. godine kada je izabrana za sutkinju Osnovnog suda II Sarajevo.

Kao stručna saradnica radila je i u Kantonalnom sudu u Sarajevu od 2001. godine, nakon čega je 2003. godine imenovana za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Od 2007. bila je sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, a od 2012. godine predsjednica Krivičnog odjeljenja tog suda.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH imenovana je za glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu krajem 2014. godine.

Disciplinska prijava zbog slučaja "Dženan Memić"

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) krajem prošle godine podnio je disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić dok je bila glavna tužiteljka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57. Zakona o VSTV-u BiH i to:

- tačka 22: "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“,
- tačka 23: "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet "Memić", kao i javnih istupa vezanih za isti predmet.

UDT, nakon provedene istrage, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, nije našao da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka vezano za druge navode o povredi dužnosti glavne tužiteljice u vezi postupanja u istom predmetu.

Zbog tajnosti prikupljenih dokaza, propisanih članom 71. Zakona o VSTV-u BiH, UDT je naveo da ne može pružiti detaljnije informacije.

Takođe, UDT je tada rekao da ne može komentarisati postupak koji je u toku te zamolio medije za razumijevanje u ovom pogledu.

Close