DARKO MOMIĆ: Opelješki most

DARKO MOMIĆ: Opelješki most

Kukamo kako nam je pravosuđe korumpirano, a niko ne zna ime onog čestitog sudije iz Prnjavora koji je tajkunskim mezimicama zbog brze vožnje oduzimao skupocjene automobile prije nego što ubiju nečije dijete. I dok javno govorimo kako je šteta što nema više takvih sudija, svako u sebi moli Boga da ne dođe kod njega u sudnicu zato što je pošten.

Piše: Darko Momić/Izvor.ba

Kukamo kako nam je policija kriminalizovana i kako zataškava ubistva i ne ganja prave kriminalce, a svako u telefonu ima brojeve bar dvojice saobraćajaca koje koristi kao pomoć „zovi prijatelja“ kad prekorači ograničenje ili vozi „pod gasom“, ali koji mogu valjati i za slučaj da se napravi i neko ozbiljnije krivično djelo.

Kukamo kako nam je zdravstvo na izdisaju i kako se ulaže sve pod jedan krov i samo u lijepe i skupe građevine, dok se na pregled čeka po nekoliko mjeseci i dok lijekove i zavoje kupuju pacijenti, a svako ima nekog svog Žuću koji preko reda može da sredi pregled, CT, magnet ili „ležanje kod Tale“.

Kukamo kako nam je visoko obrazovanje uništeno, a djecu upisujemo na privatne fakultete na kojima se ispiti polažu na rate ili na državne na kojima lično znamo profesora ili još bolje – dekana. Ne smeta nam to što na prvima, a još malo i na ovim potonjim predavanja drže doktori koji miješaju latinicu i ćirilicu.

Kukamo kako su visoke kamate i kako nas pojedoše krediti, a pravimo se gluvi, ćoravi i mutavi kad tri banke propadnu zato što su se oni koji su to trebali da spriječe isto pravili gluvi, ćoravi i mutavi.

Kukamo kako nam je novinarstvo u blatu, a kad čujemo da je Vedran Škoro menadžer za promociju i komunikaciju „Elektroprivrede RS“, a Siniša Mihailović generalni konzul u Istanbulu, kažemo „pametni, snašli se“.

Kukamo kako je opozicija kilava i potkupljiva, a pred izbore napunimo šatore sa mlakim pivom i hladnom prasetinom.

Kukamo kako vlast ne valja, a vlast na izborima dobije dvotrećinsku podršku koja se zvanično manifestovala na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS. Da su sutra izbori, vjerovatno bi dobili još veću podršku.

Kukamo kako su svi političari isti i ovakvi i onakvi i kako sve rade iz ličnog interesa, a dali bi im dupeta za posao na državnim jaslama.

I poslije tolike kuknjave, potpuno je normalno što niko ne kuka kad čuje kakvi popovi dobijaju čin stavrofora.

Kukala nam majka.

I našem licemjernom nacionalnom interesu.

Close