Davali mu 100 KM, po ostatak plate dolazili u bolnicu!

Davali mu 100 KM, po ostatak plate dolazili u bolnicu!

Foto: apel-promet.com

Piše: Azra Omerović/Žurnal

E.B iz Bugojna dijalizni je pacijent i osoba sa stopostotnim invaliditetom. Oženjen je i otac troje  djece. I on i supruga su nezaposleni. Kada mu je, početkom 2017. godine, prijatelj  rekao da u Travniku postoji firma koja zapošljava osobe sa stopostotnim invaliditetom i da bi trebao tamo da traži posao nije oklijevao.

Odmah nakon prvog kontakta dobio je posao u firmi za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Apel promet iz Travnika. Iz firme su ga odmah obavijestili da na posao ne mora dolaziti. Bit će prijavljen. On i njegova porodica imat će zdravstveno osiguranje. Imat će platu. Mjesečno 100 KM. Sve što bude uplaćeno na njegov račun preko tog iznosa dužan je da vrati u firmu. Direktor firme mu je objasnio da će novac koji vrati služiti za dalji razvoj preduzeća i zapošljavanje novih radnika- osoba sa invaliditetom.

Zbog finansijske situacije u kojoj je bio i zdravstvenog stanja E.B pristaje na ove uslove. Ubrzo nakon što je dobio posao, zdravstveno stanje E.B se pogoršava. U 2018. godini otkazuju mu oba bubrega. Kako sa 100 KM E.B. nije mogao pokriti osnovne životne troškove, njegovi prijatelji krajem 2018. godine organizuju humantiranu akciju za prikupljanje sredstava za liječenje i pomoć porodici.

U martu 2019. godine E.B je preminuo.

Zloupotreba osoba sa invaliditetom

Firma za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Apel promet iz Travnika u 2017. godini od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobila je novčani stimulans da zaposli E.B. Iz Fonda su dobili 15.750 KM za zapošljavanje E.B.

On  ni dana nije radio u toj firmi, mi nismo znali ni gdje se nalazi ta firma, kaže za Žurnal supruga E.B.

U razgovoru za Žurnal supruga E.B kaže da nisu znali da je firma dobila poticaj za njegovo  zapošljavanje.

-Svaki mjesec njemu na račun je uplaćivana plata, svaki mjesec mi smo vraćali između 660 i 720 maraka. Dolazio je čovjek iz firme ili u grad da mu predamo novac ili kod muža u bolnicu, kaže supruga E.B.

Nakon što je E.B preminuo, iz firme Apel promet poručili su njegovoj supruzi da zadnju platu ne mora vraćati.

-Kupi nešto djeci, rekli su mi iz firme, kaže supruga E.D.

Direktor nagrađen mjestom u Upravnom odboru Fonda

Tadašnji direktor firme Apel promet bio je Ekrem Julardžija. On je ujedno i dugogodišnji predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona. Savez je osnivač i vlasnik firme Apel promet. U ovoj firmi “zaposleno” je oko 20 osoba sa invaliditetom.

Kako saznaje Žurnal većina njih  “zaposlena” je na isti način kao i E.B. Većina njih u stvarnosti ne radi. Firma na osnovu njih i dalje dobija svake godine oko 100.000 KM poticaja od Fonda. Radnici i dalje svaki mjesec vraćaju u firmu novac od plate.

Poticaji Fonda mogli bi ove godine biti i veći jer dugogodišnji direktor Apel prometa Ekrem Julardžija imenovan za člana Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Close