Deca iz Hercegovine idu u Donju Gradinu - Put je naporan, ali je sećanje važnije, poručuju iz institucija

Deca iz Hercegovine idu u Donju Gradinu – Put je naporan, ali je sećanje važnije, poručuju iz institucija

U nedelju se u Donjoj Gradini obeležava Dan sećanja na žrtve koncentracionog logora u Jasenovcu. Na put dug preko 400 kilometara u subotu oko ponoći krenuće i 20 autobusa dece iz Hercegovine. Da bi prisustvovali događaju za 24 sata će preći preko 900 kilometara. Iz Ministarstva prosvete RS su saopštili da je kultura sećanja veoma važna, a Ombudsman za decu RS da je u interesu dece da se upoznaju sa nacionalnom istorijom.

Foto: JU Spomen područje Donja Gradina

Izjava Milorada Dodika da su “mesta našeg stradanja prioritet Republike Srpske”, postala je zvanična državna politika koju slede sve institucije.

Tako je ove godine Ministarstvo prosvete RS obavestilo sve osnovne i srednje škole da će snositi troškove puta za one koji se prijave da u nedelju 23. aprila dođu u Donju Gradinu.

Za učenike i nastavnike iz opština istočne Hercegovine to znači da bi za jedan dan praktično trebali preći skoro 900 kilometara i u autobusu provesti najmanje 15 sati.

Iz Ministarstva su rekli da je važno naglasiti da je u pitanju prisustvo događaju kojim se neguje kultura sećanja, te odaje počast nevino stradalima.

Imajući u vidu značaj obeležavanja važnog događaja iz istorije oslobodilačkih ratova, a sa ciljem čuvanja njihovih vrednosti i tradicije, kao i kulture sećanja, osnovnim i srednjim školama u RS poslali smo dopis kojim smo ih upoznali sa navedenim događajem, te, imajući u vidu važnost negovanja kulture sećanja i pamćenja, inicirali dolazak učenika i radnika osnovnih i srednjih škola Republike Srpske”, navodi se u odgovoru koji je “Direkt” dobio iz ministarstva.

Dodali su da su prethodnih godina događaju prisustvovali osnovci i srednjoškolci sa područja Banjaluke, Gradiške, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice.

Da li je u interesu dece iz Hercegovine da ovoliki put prevale da bi prisustvovali događaju sa koga se upućuju političke poruke pitali smo i Gordanu Rajić koja je prošle godine imenovana za Ombudsmana za  decu RS.

Gordana Rajić- Ombudsman za decu RS

Za "Direkt" je rekla da je inicijativa ministarstva za pohvalu, jer je preporuka i u regionu da se što veći broj dece upoznaje sa događajima iz nacionalne istorije o kojima uče i u školi.

Preporuka je da deca prisustvuju ovakvim događajima s tim što treba voditi računa o tome da uzrast dece bude primeren događaju. Put nije problematičan, generalno, deca vole kad idu negde. Dešava se da kad putuju sa roditeljima na more mnogo više provedu u putu. Mislim da nije protivno interesima dece”, rekla je Gordana Rajić.

Dodala je da nastoje da što više uključe decu iz cele RS, pa bi uskraćivanje učenicima iz Hercegovine da prisustvuju obeležavanju Dana sećanja bila diskriminacija.

Naporno jeste, ali bi veći problem bio da ta deca nisu obuhvaćena ovim pozivom”, rekla je Rajić.

Ipak, stav ministarstva i Ombudsmana ne dele svi roditelji. Neki od njih su za naš portal komentarisali da je suludo da deca dvadeset sati putuju da omasove događaj koji je do kraja ispolitizovan.

"Znam da su se mnogi prijavili u prvi mah, ali i da su posle odustajali. Deca ne znaju koliki je to put i važno im je da jedan dan ne idu u školu, ali je problem i što se roditelji ne interesuju", rekla nam je majka dva srednjoškolca koja neće ići na ovaj put.

Ipak, niko od prosvetnih radnika niti iz saveta roditelja nije javno uputio primedbu, pa bi se iz toga moglo zaključiti da većina podržava ovu inicijativu Ministarstva prosvete RS.

Tako će u subotu oko ponoći iz Hercegovine na put dug 450 kilometara krenuti 20 autobusa, rečeno je “Direktu” u Ministarstvu prosvete RS.

“Prema informacijama koje su dostavile osnovne i srednje škole iz RS potvrđen je dolazak većeg broja učenika i prosvetnih radnika sa oko 300 autobusa. Sa područja Trebinja dolazi pet autobusa, iz Bileće dolaze četiri, iz Gacka pet, iz Nevesinja dva, iz Ljubinja tri i iz Berkovića jedan autobus”, naveli su u odgovoru iz ministarsrtva.

Oni će u ranim jutarnjim časovima biti u Donjoj Gradini kako bi prisustvovali polaganju venaca, pomenu žrtvama, a potom čuli i obraćanja zvaničnika koje je zakazano za 11:15.

Nakon toga će krenuti nazad ka Hercegovini jer ih čeka još najmanje osam sati neprekidne vožnje.

Uz pauze, možda i deset.

Zauzvrat, učenici koji otputuju za Donju Gradinu neće morati u školu u ponedeljak. Za školarce koji se nisu prijavili, ponedeljak će biti redovan radni dan.

Close