Desetine hiljada građana na trećem protestu protiv nasilja u Beogradu

Desetine hiljada građana na trećem protestu protiv nasilja u Beogradu

Treći protest "Srbija protiv nasilja" počeo je u 18 časova ispred Narodne Skupštine u Beogradu. Mediji javljaju da se na poziv dela opozicije okupilo na desetine hiljada građana koji su krenuli u šetnju prema Gazeli.

protest-beograd

I ovaj put je protest počeo čitanjem zahteva.

Zahtevamo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, to podrazumeva momentalnu smenu svih članova REM, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agrediju, nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks“, rekla je Jelena Mihailović, jedna od majki iz Pećinaca čije je dete ostalo bez mesta u vrtiću zbog toga što su se, kako tvrdi, suprtotstavili nekim lokalnim moćnicima iz SNS-a .

treci-protest-bg

Još jedan od zahteva je, kaže, „oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi“.

Zahtevamo institucionalnu odgovornost, a to znači smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina i usvajanje ostavke ministra Branka Ružića. Pošto danas do 18h nisu ispunjeni zahtevi ovog protesta, ja okupljene građane proglašavam narodnom skupštinom“, rekla je ona, a okupljeni su uglas vikali „Vučiću ostavka“.

Ona je na početku protesta rekla da žele da „žive bez straha u svojoj zemlji“.

Okupljeni građani su nakon govora Jelene Mihailović uzvikivali „Vučiću ostavka“ i „Vučiću odlazi“.

Potom je kolona krenula preko mosta Gazela prema Novom Beogradu. Prvobitno je bilo planirano da deo kolone ide i preko Brankovog mosta, ali su organizatori procenili da bi previše ljudi moglo da ugrozi statiku mosta, pa se od toga odustalo.

Sa druge  strane,  predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas govorio na skupu u Pančevu. U fokusu je bila situacija na Kosovu i Metohiji, a za one koji pozivaju na proteste je rekao da "jedino što rade je nasilje"

1 Komentar

  1. Tvrtko
    2023-05-22 at 00:58

    Ovako se protestvovalo i protiv Milosevica,a i te proteste su predvodili “pravedni” “preposteni” koji imaju mnogo primjedbi na rad vlasti,gusenje slobode govora i “izdaje”…
    Vidili su svi kako je nakon toga Srbiji sve krenulo kako treba, toliko dobro da su promjene koje su se zapocele tada i nastavile godinama kasnije sada stigle na naplatu u vidu skolstva,porodicnih vrijednosti,,korupcije itd!zasluge naravno da ne mogu za to pripasti ljudima koji 10 ak godina vode srbiju, jer je i vise nego jasno da su sve ove fantasticne vrijednosti bas kao i nula morala donijeli upravo oni koji su srpskog predsjednika upakovali po parolom payriotizma i poslali stranoj zemlji da ga se rjesi! Naravno revolucije i pozivi na takve stvari su “uvijek” istorijski dokazano,samo trazenje boljeg zivota za gradjane, za bolje vrijednosti, a niposto interesi pojedinaca koji su nazalost uz pomoc odredjenih struktura u mogucnosti da manipulisu masama!

Comments are closed.

Close