Detalji milionske zloupotrebe: Medicinska odijela koštala 22 KM, a plaćali ih po 50 KM, cijena maski povećana 20 puta

Detalji milionske zloupotrebe: Medicinska odijela koštala 22 KM, a plaćali ih po 50 KM, cijena maski povećana 20 puta

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS i saučesnici uhapšeni su zbog sumnje da su počinili milionske zloupotrebe u postupku javnih nabavki koje je provodio Institut.

Foto: Goran Šurlan/ RAS Srbija

Piše: Goran Morača/ Srpskainfo

Osumnjičeni su iskoristili vanrednu situaciju izazvanu pandemijom i pregovaračkim postupkom plaćali medisinku i zaštitnu opremu po daleko većim cijenama od tržišnih.

Izvor Srpskainfo iz istrage otkriva da su medicinska odijela na ovaj način plaćali 50 maraka, dok je tržišna vrijednost iznosila 22 marke.

Na identičan način novac je uziman i za medicinske maske, pa je tako umjesto tržišne cijene, koja je iznosila 0,36 maraka, jedna maska plaćana 6,9 maraka.

Dragica Tojagić, portparol Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva, izjavila je za Srpskainfo da su osumnjičeni Dragan Dubravac, Slavko Bojić i Saša Marković trenutno na saslušanju kod tužioca koji rukovodi istragom.

Uhapšeni Zeljković, kako je navela, biće doveden u zgradu tužilaštva tokom dana ili sutra ujutro.

Svi oni sumnjiče se da su koristeći vanrednu situaciju proglašenu usljed korona virusa pribavili pravnim licima Travel4fun i Procontrol nezakonitu zaradu putem javnih nabavki koje je provodio Institut za javno zdravstvo RS – izjavila je portparolka RJT.

Close