Divlja čistka pitomih

Divlja čistka pitomih

Sneg je pao i tako ostao. Svaka zverka je mogla da pokaže trag budući da su službe zadužene za čišćenje opet zakazale. Društvenim mrežama je kružila dosetka da su nadležni padavine dočekali u krugu porodice. Istini za volju, sedmicu iza nas su ipak obeležila čišćenja. Nije izostala ni najava čistki koje će da uslede.

Predsednici RS Željki Cvijanović je dat nemili zadatak da nagovesti izmene zakona kojim će se razračunati sa unutrašnjim neprijateljem koji, jelte, neumorno rovari. Najavila je zatvor za sve koji ne poštuju ono što SNSD odluči jerbo su to ujedno i odluke organa RS. Sreća što se zakon neće primenjivati retroaktivno inače bi se na udaru njegove ruke našli baš prvaci RS. Samo kad bi krenuli od Skupštine i donesenih, a nikad primenjenih odluka, ispostavilo bi se da nam zatvorski kapaciteti ni približno ne odgovaraju potrebama.

Kad smo već kod Skupštine, alfa ove institucije je prema sopstvenoj tvrdnji preživeo najezdu Huna. Naime, Nedeljko Čubrilović je rekao da su se pitomi povukli pred divljima koji su zauzeli DNS. Sada se priprema za osnivačku skupštinu nove stranke što, kako kaže, nije ni malo lako. Ako je neko upućen u dotičnu problematiku, onda je to Čubrilović, pa mu moramo verovati na reč. I ne samo verovati nego i saosećati jer većeg podvižnika od njega ćete teško naći. Šta su egzistencijalne muke običnog čoveka naspram formiranja nove stranke, pitam ja vas. Ipak, prva prepreka je već preskočena, novom političkom čedu je dato ime DEMOS što ne treba mešati sa demons, pa samim tim ništa nema sa demonima ili, ne daj bože, demonstrantima. Tek da se zna.

U sedmici iza nas predsednica je čistila police za dva nova priznanja. Jedno je stiglo iz Novog Sada, od Agencije za trgovinu, marketing i propagandu Media - Invent. Predsednica Cvijanović je, po njima, kao ličnost 2018. godine zaslužila da bude laureat prestžne nagrade "Kapetan Miša Anastasijević". Pomenuto priznanje je, uzgred budi rečeno, ove godine dodeljeno i desetinama drugih ljudi.  Može se reći da je agencija Media - Invent termin prestižna doslovno shvatila. Nagrade prosto prestižu jedna drugu. Koliko juče, tačnije početkom jula dodelili su 21-og “Kapetan Mišu” samo u Semberiji. Laureat je u toj grupi bio i ministar Gluhaković, pa načelnik Lopara Rade Savić i još 19 drugih. Pola godine kasnije, najbolji su Derventa i načelnik Milorad Simić. Ne bih da me optuže za malicioznost, ali se plašim da mi nemamo toliko opština koliko je nagrada "Kapetan Miša" ova agencija spremna da dodeli.

Treba znati da tapiju na inventivnost prilikom izbora ličnosti godine nema samo novosadska agencija. Da prepozna najbolje znaju i Nezavisne novine koje su takođe u Željki Cvijanović videle ličnost 2018. Pored nje, nagradu za ministra godine je dobio popečitelj pravde Josip Grubeša. Ako ništa drugo, zbog stanja u ovoj oblasti, pravde koja se za Davida i Dženana traži mesecima i odsustva iste kojem svakodnevno svedočimo, nagrada je trebala mimoići ruke pomenutog ministra.

A šta javnost, tačnije građani kažu na sve? Izgleda kao da se ovo nekom drugom dešava. Nemi su posmatrači nametnutih događaja i nabeđenih veličina koje zveče ispraznošću. Stav građana se očituje kroz njihovo delanje. Oni ćute i odlaze. Od zemlje koju im bahati čereče digli su ruke.

.

Close