Djecu vežu za radijatore i namještaj, poslanici ne žele o tome da raspravljaju

Djecu vežu za radijatore i namještaj, poslanici ne žele o tome da raspravljaju

Poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, prenosi portal Klix

sticenici u pazaricu

Foto: N1

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

"Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 uposlenih, od čega je 27 ekonomista 47 bolesne djece. Noću je angažovana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma", kazala je Ćudić.

"Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnu smjenu članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH usljed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam o dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci", kazala je Ćudić.

Neophodno je, kaže, da se danas Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje.

Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja.


"Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne ljekarske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o provedenim mjerama", rekla je Ćudić.

Podsjetila je na stav Vlade FBiH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koji govore suprotno.

Parlament odbio inicijativu Sabine Ćudić

Većina poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

Klubovi poslanika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu tačku. Klubovi SDA, HDZ-a i DF-a su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, dok je SBB velikim dijelom bio za. Za su u konačnici bila 22 zastupnika, 48 ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

Zanimljivo je da je većina poslanika čak i odbila da se o ovom problemu raspravlja na sjednici Zastupničkog doma.

"Ovo je očito politička zaštita članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora iz prošlog mandata", kratko nam je rekla Ćudić ocijenivši ovaj odnos prema problemu u zavodu sramotnim.

Nakon toga, na prijedlog predsjedavajućeg ovog doma Mirsada Zaimovića (SDA), Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Close