Djevojke programiraju

Djevojke programiraju

Više od 80 djevojaka iz cijele BiH na dvodnevnom hakatonu ponudit će rješenja za aktuelne probleme u svojim zajednicama.

Piše: IT girls.ba

U Sarajevu je počeo prvi  hakaton #CodeLikeITGirl u organizaciji IT Girls inicijative iz BiH u partnerstvu sa Evropskom unijom u BiH, kojim se obilježava EU Code Week. Na hakatonu će 83 djevojke iz 22 grada u BiH imati priliku da ponude svoja IKT rješenja za aktuelne probleme u zajednicama iz kojih dolaze.

Danas slavimo žene u digitalnom sektoru. Nažalost, nigdje u svijetu, pa ni u Evropi i BiH žene nisu dovoljno zastupljene u digitalnom sektoru. Njihov broj je mali u radnoj snazi, školama, pa čak i u odabiru karijere u IKT sektoru. Naš cilj s ovim hakatonom je da inspirišemo djevojke i žene širom zemlje, da se uključe u digitalni sektor, da uče o IT-u, i da uzmu dio u ovoj revoluciji širom svijeta”, kazala je Sezin Sinanoglu, Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, potcrtavajući značaj saradnje na inicijativama poput ove:

Radimo zajedno, iza ovog prelijepog projekta koji se zove IT Girls a koji je podržan od tri UN agencije – UNICEF, UN Women i UNDP skupa sa EU. Radujem se uzbudljivom i plodonosnom hakatonu na kojem će ove mlade žene demonstrirati svoje mogućnosti u rješavanju društvenih, ekoloških i drugih problema”, dodala je Sezin Sinanoglu poručivši učesnicama hakatona da istraju i da ne odustanu od onoga što vole i žele raditi:

Vjerujte u sebe, i podržavajte jedna drugu u tome što radite. Danas ste ovdje na hakatonu, ali ovo zajedničko druženje je puno više od toga”.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno kazao je kako trenutno žene čine samo jednu četvrtinu zaposlenih u rastućem IT sektoru, te da su Evropska sedmica programiranja i događaji poput #CodeLikeITGirl hakatona među načinima da se takvo stanje promijeni.

Djevojke će tokom 36-satnog hakatona u 18 timova imati priliku da pokažu svoj potencijal, da pokrenu pozitivne promjene u društvu i ponude rješenja za probleme u zajednicama sa kojima se bh. društvo svakodnevno susreće, a timovi će prezentovati svoju ideju sedmočlanom žiriju, sastavljenom od predstavnika IT Girls inicijative, Evropske unije u Bosni i Hercegovini, privatnog IT sektora i akademske zajednice.

Učesnice hakatona dolaze iz Novog Travnika, Sarajeva, Živinica, Visokog, Bihaća, Cazina, Turbeta, Travnika, Viteza, Drvara, Hadžića, Živinica, Ilijaša, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle, Kiseljaka, Bugojna, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Busovače, Banjaluke i Prijedora.  Imaće će priliku i da nauče kako doći od ideje do rješenja kroz razvoj Business Model Canvasa, osnove Python programskog jezika, alate Power BI i Power Apps, načela upotrebe grafičkih elemenata prilikom razvoja mobilnih aplikacija, razvoj vizuelnog identiteta, te osnove digitalnog marketinga.

Kao zajednička inicijativa tri UN-ove agencije (UNDP, UNICEF i UN Women) IT Girls od 2016. godine radi sa djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. vijeku, kao i na izgradnji samopouzdanja djevojčica i mladih žena kako bi se poboljšalo njihovo puno i aktivno učešće u IT i drugim odabranim studijskim oblastima, kao i njihovo učešće na tržištu rada.

Close