Đokić ozvaničio izgradnju vjetroelektrane u Nevesinju koja ga je koštala raspada partije

Đokić ozvaničio izgradnju vjetroelektrane u Nevesinju koja ga je koštala raspada partije

Dvije godine nakon što je preduzeću “Grebak” dodjeljena koncesija za izgradnju istoimene vjetroelektrane u Nevesinju, počeli su radovi na njenoj izgradnji. Riječ je o projektu koji je i pored negativnog mišljenja Pravobranilaštva RS od početka imao podršku ministra Petra Đokića i zbog kojeg je žrtvovao i sopstvenu partiju, piše Capital. 

Foto: Srna

Riječ je o prvom objektu ovakog tipa u Srpskoj, a u koji bi prema najavama, investitori trebali da ulože 130 miliona maraka. Nakon naknadnog povećanja, snaga vjetroelektrane će biti 6,6 megavata, a godišnja proizvodnja oko 180 gigavat-časova.

Đokić je danas u Nevesinju poručio kako je još prije četiri godine prepoznao važnost projekta koji može obogatiti privredu Republike Srpske, te da je bio istrajan da se on realizuje.

On je rekao da je bilo mnogo opstrukcija ovog projekta, ali da je sve uspješno prevaziđeno i da će od ovoga projekta korist imati i investitor i energetski sistem Republike Srpske, ali i opština Nevesinje koja do sada nikada nije imalo ovoliku investiciju.

Kada je riječ o opstrukcijama, ministar Đokić je možda mislio na Pravobranilaštvo Republike Srpske koje je ukazalo kako je ugovor o izgradnji sa koncesionarom pun neregularnosti, što ga ipak na kraju nije spriječilo da ga potpiše.

Republika Srpska ulazi u jedno novo područje energetskog razvoja, podstičući izgradnju energetskih objekata koji proizvode zelenu energiju koristeći obnovljive izvore energije“, rekao je Đokić.

Izvršni direktor Vjetroelektrane “Grebak” Miralem Čampara, a oko koga se prije nekoliko mjeseci podigla velika prašina u javnosti, zahvalio je opštini Nevesinje i Ministarstvu energetike i Vladi Republike Srspke koji su imali veliko razumjevanje i profesionalan odnos prema investitorima.

Radi se o velikom projektu. Vjetroelektrana će biti instalisane snage 66 megavata i imaće godišnju proizvodnju oko 180 gigavat sati. Pojedinačno turbine su 6,6 megavata i najsavremenije koje se počinju proizvoditi u ovom momentu i biće ih deset“, rekao je Čampara.

Pojasnio je kako će biti postavljeno deset turbina od kojih svaka može snabdijevati oko 4.500 domaćinstava. Ovaj elektro energetski objekat trebao bi biti završen za 24 mjeseca a do kraja 2022. godine pušten na mrežu.

Podsjećamo, zbog navodne uloge direktora preduzeća Miralema Čampare u posljednjem ratu, dio članova Socijalističke partije tražio je ostavku Petra Đokića. Umjesto ostavke Đokić ih je isključio iz članstva stranke, a oni su osnovali novu partiju gdje su im se kasnije pridružili i brojni drugi koji nisu bili zadovoljni Đokićevim vođenjem Socijalističke partije.

Kako je portal CAPITAL otkrio u avgustu prošle godine, ministar Đokić je prekršio niz zakona kako bi ovom preduzeću namjestio vjetroelektranu “Grebak”.

Đokić je posljednju uslugu Čampari i njegovom preduzeću napravio prije nekoliko dana kada je potpisao aneks ugovora o koncesiji za izgradnju kojim se povećava instalisana snaga vjetroelektrane.

Razlog aneksiranja ugovora u koncesiji leži u činjenici što je od vremena podnošenja zahtjeva za dodjelu koncesije do danas došlo do tehnološkog napretka i značajne promjene u proizvodnji vjetroturbina s obzirom na instalisanu snagu i njihovu efikasnost, tako da se znatno povećala snaga vjetroelektrane po jednom stubu. Iz tog razloga, otvorila se mogućnost povećanja instalisane snage vjetroelektrane, a samim tim i povećanja proizvodnje električne energije na ovoj lokaciji, što je veoma značajno za Republiku Srpsku, a posebno za lokalnu zajednicu, koja će po tom osnovu, putem koncesione naknade koju će plaćati koncesionar, imati niz pozitivnih efekata”, naveli su iz resornog ministarstva nakon potpisivanja aneksa ugovora.

Od avgusta prošle godine do danas, ministar Đokić se nije udostojio da odgovori na pitanja portala CAPITAL i pojasni brojne nedostatke i nezakonitosti na koje je ukazivalo Pravobranilaštvo Republike Srpske u ovom projektu, zbog čega je i premijer Srpske Radovan Višković tražio njegovu smjenu, ali za to nije dobio podršku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Close