Đokićev vojnik savjetuje predsjednicu Cvijanović

Đokićev vojnik savjetuje predsjednicu Cvijanović

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu na privatnom Nezavisnom univerzitetu Banjaluka (NUBL), imenovan je ovih dana za savjetnika predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, saznaje portal CAPITAL.

zupljanin i djokic

Župljanin je jedan od najbližih ljudi predsjednika Socijalističke partije (SP) Petra Đokića, te je njegovo imenovanje zanimljivo jer dolazi u trenutku previranja u toj stranci i čekanja da li će SNSD stati uz Đokića ili na stranu Gorana Selaka koji traži smjenu Đokića sa mjesta šefa partije, ali i sa pozicije ministra energetike i rudarstva u Vladi RS.

Župljanin je nedavno govorio na skupu u Banjaluci, koji je organizovan istovremeno kad i miting opozicije povodom slanja Programa reformi NATO-u u Brisel, gdje je pružio podršku vladajućoj koaliciji i za zastavice NATO-a, koje je tokom zasijedanja Narodne skupštine RS dijelio poslanik PDP-a Draško Stanivuković, rekao kako je “vrlo lako u zastavicama NATO-a mogao biti i antrax”.

Slobodan Župljanin je bio i ministar u prvoj Vladi RS kojom je rukovodio Milorad Dodik, ali kratko u periodu 2000-2001. godina, radio je u privatnom sektoru, u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, a posljednjih godina je na Nezavisnom univerzitetu.

Po struci je pravnik, ali je magistrirao i doktorirao na temama menadžmenta i tranzicione ekonomije.

Kao komandant Drugog bataljona 22. Brigade VRS optužen je za progon počinjen na području Kotor Varoši i suđenje je u toku.

Bio je optužen i za malverzacije tokom prodaje zemljišta banjalučkog preduzeća “Fruktona”, ali je po toj optužbi oslobođen.

Pored Župljanina, prema nepotvrđenim informacijama, Cvijanovićevu savjetuje i Miladin Dragičević, ranije savjetnik Milorada Dodika, zatim Irena Lukajić i Dušan Petrović koji su bili uz Cvijanovićevu i ranije u vrijeme dok je bila predsjednik Vlade RS. U kabinetu predsjednice je bio i Zoran Tegeltija čekajući imenovanje za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je ranije da Cvijanovićeva ima devet tajnih savjetnika, nakon što su u Službi predsjednika odbili da kažu koja lica su angažovana kao savjetnici.

Close