Dodik komentarisao novi zakon o javnim redu i miru: Je l' hoćete da uvedemo američki zakon?

Dodik komentarisao novi zakon o javnim redu i miru: Je l’ hoćete da uvedemo američki zakon?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Srba u Bosni Milorad Dodik u intervjuu za Espreso odgovarao je na mnoga pitanja, jedno ticalo novog zakona te slučaja Dragičević.

Milorad Dodik (FOTO: Tanjug / AP, Darko Vojinović)

E: Ovih dana ponovo je Milorad Dodik na udaru, optužuju Vas da uvodite policijsku državu jer se donosi zakon kojim će biti zabranjeno fotografisanje policajaca i javnih ličnosti, a sve to povezuju i sa slučajem Davida Dragičevića?

- Ostavite priču oko Davida Dragičevića, ja sam već više puta sve rekao oko toga, ako trebaš neke moje odgovore na to uzmi moje citate iz ranijeg perioda, tu se nije ništa promijenilo. Što se zakona tiče, prije 6 godina bio sam u Čikagu , išao sam s nekim prijateljima do nekog restorana, odjednom sam čuo sirenu policijskog auta. Počeo sam da se okrećem, a ovaj prijatelj koji me vozio kaže: “Predsjedniče, gore ruke i nemoj da se okrećeš”. Ja sam morao da stavim ruke na platformu ispred suvozača, a vozač je ruke stavio na volan, dok je policajac koji nam je prišao držao pištolj u ruci. On je imao ovlašćenje da puca ako procijeni da mi njega ugrožavamo u vršenju dužnosti. I sad ti nama dođu ovdje i drže priču što mi donosimo takav zakon. Pogledajte šta se na Zapadu dešava, nema, policajac u svakoj državi je država. Ti dirneš policajca dirnuo si u državu i ja sam tu školu učio. Šta treba da neko može da dođe i pljune policajca, a on samo da se obriše i da ide dalje? Ne može. Zašto bi neko imao pravo to da radi, a policajac da ne reaguje? Zamislite apsurda, sad je ovdje tema broj jedan postala priča o tom zakonu, a ista je Evropa donijela pravila za zabranu širenja lažnih vijesti i ostalo? Čekajte, o čemu se tu radi? Koga vi ovdje zezate? Šta vi hoćete da ja nešto odgovorim? Neću da odgovorim ništa. Evo, mi ćemo uzeti američki zakon o policiji, pa da ga ovdje implementiramo, je l' to hoćete? Da policajac kada procijeni da ga ometate na službenoj dužnosti, da ima ovlašćenje da puca u vas? Je l' to to? Hoćete to da donesemo? To piše u američkom zakonu. I sad meni se ovdje pravi priča. Ne treba zloupotrebljavati zakon, ima i policajaca koji loše rade svoj posao, ima bitangi i u policiji i u državnoj upravi. Niko ne kaže da nema, ali, izvinite, ovdje se svašta dešava, ovo je pretjeralo svaku vrstu mjere.

E: Kažu da se time ugrožavaju i novinari?

- Niko ne ugrožava novinare i treba vratiti dostojanstvo novinarskoj profesiji. Vratiti je u analitiku, zna se šta su dnevne vijesti i brze vijesti. Ja sam završio Fakultet političkih nauka i znam šta je novinarska vijest, da na 5 pitanja moraš da odgovoriš, a ako si u analitici imaš pravo da izneseš svoj stav, ali za taj stav moraš da odgovaraš. Ne da kaljaš ljude, da svašta izmišljaš, da lažeš, da petljaš da si priučen za takve stvari i da si službenik službe sa Zapada, a da se to smatra vrlinom. Naravno da to ne može da se radi. Ja sam, dakle protiv zloupotrebe bilo čega, ali isto tako sam da se zaštiti i obezbijedi dostojanstvo policijskog radnika i državnog službenika. Evo, ja se slažem i da novinari budu u rangu državnog službenika.

E: Da i oni dobiju isti status?

Jeste, pa da vidimo onda da i njih neko može da slika. Imate ovdje u Banjaluci nekoliko novinara koji su postali bogataši na priči o tome kako se ovdje dešava neki kriminal. Imaju dobre stanove, kuće, često mijenjaju auta, oblače markiranu odjeću, putuju, zimuju, idu tri puta na zimovanje i skijanje, idu dva puta na more. Ja, s druge strane, ne idem na skijanje, moj najduži odmor bio je od četvrtka do ponedjeljka prije tri ili četiri godine. Nikada odmora nisam koristio. Otkud tebi privilegija da ideš na skijališta, zna se kolika je novinarska plata, kao da je to teško da se izračuna? Odakle odjednom da se može? Znate, imam ih svašta pitati, nije to problem, ali ajde da napravimo društvo kome će se odgovarati. Ovo će neko sad reći da je napad na medije. Nije. Ja nisam nikoga napao, ja sam napao pojavu. Odjednom se pojave neki koji tri mjeseca budu na nekim studijama u Britaniji, pa kad Milorad Dodik pomene imenom i prezimenom tog i pita otkud on tamo, bude: “To je kleveta”. Nije, moje pitanje kao predsjednika bilo je: “Odakle vi tamo i šta to radite tamo”, ja to imam parvo da pitam. Ja ne bježim od pitanja, ali isto tako volim da pitam.

Close