Dodik pokušava ublažiti bijes Kineza zbog HE „Dabar“

Dodik pokušava ublažiti bijes Kineza zbog HE „Dabar“

Izbor firme koja će graditi hidroelektranu (HE) „Dabar“ se zakomplikovao, pa je Kineze koji se žale da je tender za milionski posao gradnje HE namješten, primio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ponudio im konkretne projekte.

Milorad Dodik i Luka Petrović

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović najavio je ranije potpisivanje ugovora o gradnji HE „Dabar“ za jun, ali odluke o izboru izvođača radova još nema.

U igri za posao od 430 miliona KM su bile kineske kompanije „China Gezhouba Group Co. LTD“, „China International Water & Electric Corp. Serbia branch“ i „Sinohydro corporation Limited“. Posao gradnje objekata HE „Dabar“ htjela je i firma „Riko“ iz Slovenije.

Međutim, kako je objavio portal CAPITAL, prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije koje su u aprilu odabrane za drugu fazu takmičenja, a koja je već trebala da bude završena.

Slovenački „Riko“ žalio se zbog diskvalifikacije iz takmičenja, a u žalbi su optužili „Elektroprivredu RS“ za namještanje tendera. Naveli su da Javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE „Dabar“ predstavlja samo paravan da se izabere ponuđač koji je već unaprijed određen bez želje da se dođe do najboljeg ponuđača.

O žalbi još nema odluke, ali se Dodik u petak sastao sa predstavnicima diskvalifikovanih firmi.

U saopštenju iz Predsjedništva BiH navedeno je da je Dodik razgovarao sa rukovodiocem velikog malezijsko-singapurskog investicionog fonda “APC grupa” Ričijem Tanom i Čangom Janfejem, rukovodiocem kineske Državne kompanije za električni inženjering (China national electric engineering co. Ltd) koja se bavi izgradnjom elektroenergetskih objekata.

Upravo je pomenuta kineska državna kompanija bila u igri za gradnju HE „Dabar“ i to u konzorcijumu sa slovenačkim „Rikom“.

U saopštenju iz Dodikovog kabineta nije pomenuta HE „Dabar“ već samo da je „razgovarano o mogućnostima ulaganja ovog fonda u elektroenergetski sektor – “Elektroprivredu Republike Srpske”, kao i druge infrastrukturne projekte za koje su predstavnici ovih kompanija pokazali interesovanje“.

Dodik je izrazio nadu da će „preliminarni dogovori, koji su danas postignuti, uskoro rezultirati i konkretnim projektima“.

Kakvi su dogovori postignuti nije navedeno, kao ni zašto je na sastanku bio šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović, koji inače posreduje između ruskih investitora i institucija Srpske.

Zanimljivo je da je isti dan kad i sa predstavnicima nezadovoljne kineske kompanije, Dodik imao odvojen sastanak i sa ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom.

Gradnja HE „Dabar“ najavljuje se već osam godina.

Close