Dolazi veći broj stranih radnika u BiH

Dolazi veći broj stranih radnika u BiH

Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donijelo Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, kojom se u značajnoj mjeri povećava broj radnih dozvola koje se u Bosni i Hercegovini mogu izdati strancima.

Ilustracija

Piše: Elvir Padalović/Buka

Prema objavljenoj Odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozlova za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, broj dozvola u prerađivačkoj industriji za FBiH je sa ranije predloženih 70, na insistiranje Udruženja poslodavaca FBiH povećan na 300. U djelatnosti proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom predlagač je prvobitno predložio izdavanje pet dozvola za FBiH, a nakon reagiranja UPFBiH, broj dozvola je povećan na 110. U djelatnosti građevinarstva u odnosu na predloženih 30 za FBiH, broj dozvola je povećan na 320. Kada je u pitanju djelatnost prevoza, skladištenja i veza broj dozvola je sa predloženih 10 povećan na 20 u FBiH.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva sa ranije predloženih 30, angažmanom UPFBiH broj dozvola u FBiH je povećan na 150. Što se tiče djelatnosti informacije i komunikacije, broj dozvola je sa predloženih 10 u FBiH povećan na 110.

UPFBiH pozdravlja odluku nadležnih da povećaju kvote za radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH, naročito u proizvodnim i uslužnim djelatnostima.

„Ovo je dovoljan, ali ne i potreban uslov za liberalizaciju tržišta radne snage. U ovome trenutku procedura za dobijanje dozvole za zapošljavanje stranaca u Federaciji BiH traje oko šest mjeseci. Pozivamo nadležne institucije da što prije poduzmu neophodne korake kako bi pojednostavili procedure, skratili rokove, smanjili broj neophodnih dokumenata za odobrenje uvoza radne snage i omogućili kompanijama da do potrebne radne snage, koju ne mogu naći na tržištu BiH dođu pravovremeno“, kažu u UPFBiH.

UPFBiH posljednjih godina kontinuirano upozorava na nedostatak radne snage, naročito u proizvodnom i uslužnom sektoru te je u više navrata insistirano na povećanju kvota za izdavanje radnih dozvola strancima u BiH. Prema podacima UPFBiH u ovome trenutku na tržištu radne snage u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebno u proizvodnim djelatnostima poput građevine, drvne i hemijske industrije itd.

Dolazak radnika iz inostranstva označava početak nove realnosti u Bosni i Hercegovini. A kako ta realnost izgleda u brojkama za ovu godinu?

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dostavljenih portalu BUKA, u Bosni i Hercegovini je za prvih šest mjeseci ove godine ukupno izdato 1.270 radnih dozvola i to 461 radna dozvola koje se računaju u kvotu i 809 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle godine od 274 radne dozvole.

Kada je riječ o podacima za entiteta, Boris Pupić, portparola Agencije rekao je da su podaci za Republiku Srpsku i Brčko distrikt potvrđeni, dok za FBiH nisu potvrđeni podaci jer Federalni zavod za zapošljavanje nije unio sve radne dozvole u bazu podataka.

A podaci su slijedeći:

"U Federaciji Bosne i Hercegovine ukupno je izdato 519 (+63 u odnosu na 2021.) radnih dozvola od čega 116 koje se računaju u kvotu i 403 izdate nezavisno od utvrđene kvote, u Republici Srpskoj ukupno je izdato 624 (+152 u odnosu na 2021.) radne dozvole i to 317 koje se računaju u kvotu i 307 izdatih nezavisno od utvrđene kvote, a u Brčko distriktu BiH ukupno je izdato 127 (+59 u odnosu na 2021.) radnih dozvola, 28 koje se računaju u kvotu i 99 izdatih nezavisno od utvrđene kvote", rekao je Pupić za BUKU.

Dolazak strane radne snage nije ništa neobično, niti se treba posmatrati kao nešto neobično, već je to, prije svega, rezultat globalizacijskih procesa, otvaranja granica, potreba domaćeg tržišta rada i slično. To je ujedno i prilika da domaće kompanije na ovaj način ispitaju tržište i nauče kako da rade sa stranom radnom snagom.

A u Bosnu i Hercegovinu još uvijek ne dolazi dovoljan broj stranih radnika. Pimjera radi, u 2021. godini poslodavci u Republici Srpskoj su izrazili potrebu za zapošljavanjem 15.134 radnika. Poređenja radi u 2020. godini traženo je 13.196 radnika, pa se može zaključiti da se tražnja koja se ogleda kroz prijavu potreba za radnicima u 2021. godini povećala za 1.938 ili za 14,7%.

Najviše radnih dozvola za prvih šest mjeseci u 2022. godini izdato je u građevinarstvu (331), zatim slijedi trgovina (191), poslovanje nekretninama (137), umjetnost, zabava, rekreacija (106) te 100 dozvola u prerađivačkoj industriji.

Po državama najviše radnih dozvola izdato je za državljane Srbije, i to njih 253, slijede državljani Turske (242) i Kine (85), te državljani Kuvajta, Bangladeša, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije i Albanije.

Tradicionalno najveći broj radnih dozvola izdaje se za djelatnost trgovine. Ova godina je izuzetak sa povećanjem broja radnih dozvola za građevinarsvo iz razloga pokretanja određenih infrastrukturnih projekata na koridoru Vc, ali i drugim projektima, napominju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Close