Dom zdravlja Velika Kladuša potrošio 870.000 KM na građevinske radove

Dom zdravlja Velika Kladuša potrošio 870.000 KM na građevinske radove

Piše: Azra Omerović/Žurnal

Od januara 2017. do marta 2019. godine Javna ustanova Dom zdravlja Velika Kladuša potrošila je više od 870.000 KM na građevinske radove i materijal. Putem direktnog sporazuma poslove je dobilo sedam firmi sa područja Velike Kladuše- Sudo-luka, Veb d.o.o, MF d.o.o, BK-Kendić gradnja, H-Bošnjak, Kekić metali i Limotehna. Prema izvještaju privremenog Upravnog odbora Doma zdravlja većina radova nije bila predviđena Planom javnih nabavki niti su potpisani ugovori sa izvođačima radova. Nije vršen nadzor nad radovima.

-Da su zaključeni ugovori o isporuci materijala i izvršavanja građevinskih radova, lakše bi se mogao pratiti obim izvršenih radova i utrošenog materijala pa se ne bi javljale dileme da li su dva različita izvođača fakturisali iste građevinske radove, navedeno je u Izvještaju.

U 2018. godini Dom zdravlja Velika Kladuša isplatio je 243.482 KM  firmi BK-Kendić gradnja za građevinske radove, materijal i čišćenje snijega.

Planom javnih nabavki bila je predviđena nabavka čišćenja snijega ali je posao podijeljen na dva tendera. Tender za čišćenje snijega vrijednosti 5.800 KM i tender za odvoženje snijega vrijednosti 3.340 KM. Ukupna vrijednost poslova 9.140 KM bez PDV-a. Oba tendera BK-Kendić gradnja je dobila direktnim sporazumima.

Pored toga, osam računa u vrijednosti 46.706 KM bez PDV-a plaćeno je ovoj firmi za izvođenje građevinskih radova od postavljanja kamena, štemanja betona, mašinskih iskopa, ugradnje betona, sanacije zaštopanih betonskih cijevi. Za ove poslove nije postojao ugovor niti odluka o pokretanju postupka javne nabavke.

Planom javnih nabavki za pripremne radove i asfaltiranje parking prostora bilo je predviđeno oko 12.000 KM. Za ove poslove BK-Kendić gradnji isplaćeno je više od 100.000 KM. Svaka faktura bila je na iznos ispod 6.000 KM bez PDV-a.

U 2019. godini ovoj firmi isplaćeno je 63.296 KM za građevinske radove. Samo za radove na Specijalističko-konzultativnoj ambulanti, bez ugovora, isplaćeno je više od 42.000 KM iako ovi radovi nisu bili predviđeni Planom javnih nabavki, niti je bilo odluke o pokretanju postupka javne nabavke. Većina materijala koji je kupljen od ove firme Dom zdravlja u istom periodu je kupovao i od firmi Veb i Sudo-luka iz Velike Kladuše .

Direktor BK-Kendić gradnja  Rasim Kendić kaže da je saradnja sa Domom zdravlja počela 2017. godine kada im se obratio direktor ove institucije. Prijavili su se na tri tendera a svi ostali poslovi koje su dobili od Doma zadravlja zasnivali su se na jednom ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji.

-Tako mi je rekao direktor, znači ovaj jedan ugovor i kad bude nešto trebalo oni su mene zvali. Za bilo kakav kvar dolazio sam i radio po situaciji određene radove. Tu je bilo više poslova, ne samo zimska služba. Bilo je asfaltiranja, nekakvih radova unutra. Tim prvim ugovorom sve je bilo definisano i onda im samo ispostavljam račune kako je šta bilo, ne moram za svaki posao praviti ugovore, kaže Kendić.

Prema izvještaju privremenog Upravnog odbora, na isti način poslove je dobijala i firma Veb iz Velike Kladuše. Bez ugovora, ova firma od Doma zdravlja dobila je poslove vrijedne više od 150.000 KM. Svi plaćeni računi su bili ispod 6.000 KM.

Direktorica firme Veb iz Velike Kladuše Emina Miljković u razgovoru za Žurnal kaže da saradnja sa Domom zdravlja traje već 15 godina te da su za sve poslove imali ugovor.

 - Obično nas kontaktiraju iz tehničke službe mailom, jer sa njima redovno sarađujemo. Svaki mjesec ispostavljamo fakture. To su redovni računi, redovni ugovori, kaže Miljković.

Što se tiče nabavke građevinskog materijala Miljković tvrdi da je saradnja uglavnom išla putem ponuda.

-Za svaki posao nabavke građevinskog materijala bile su ponude, na nekima smo prošli, na nekima ne. Vjerovatno je bilo tako i u 2019. godini, ne mogu se sad sjetiti jer radimo sa puno firmi ali sve to ide isto uvijek, kaže Miljković.

Na osnovu četiri ugovora firma Sudo-luka u 2019. godini od Doma zdravlja dobila je poslove u vrijednosti 13.312 KM. Predmet ugovora je nabavka proizvoda za čišćenje, pribora za čišćenje, pvc kesa za smeće, spužvi i krpa za čišćenje. Svi ugovori su dodijeljeni na osnovu direktnog sporazuma i potpisani 18.1.2019. godine.

Na račun firme ove firme u 2018. godini Dom zdravlja uplatio je 53.389 KM. Najveći dio isplaćen je za nabavku građevinskog materijala iako ova nabavka nije bila predviđena Planom javnih nabavki, ne postoji odluka o pokretanju postupka niti je popisan ugovor sa ovom firmom.

Direktor firme Sudo-Luka Hamed Šaković u razgovoru za Žurnal kaže da su poslove od Doma zdravlja dobijali uglavnom putem telefonskih poziva, rijetko putem tendera. Za posao nabavke građevinskog materijala u 2018. godini nije bilo tendera.

-To su išle neke manje količine, njima je to radio neki privatnik, poslali su nam narudžbu da mi njima pošaljemo toliko i toliko materijala a da će oni sve to platiti. Ja sad ne ulazim u zakone, šta  je ko imao pravo da radi ili nije. Oni su rekli da ima ta neka svota do pet, šest hiljada gdje oni mogu bez tendera i onda su oni to tražili od mene, jer već ima taj tender. Nije to išlo odjednom, kako su tekli radovi u 2018. godini tako je išlo. Oni zovu telefonom, direktor ili koga on ovlasti. Ugovor ima za ono što je išlo tenderom, a ovo je bilo tako, kaže Šaković.

Firma H-Bošnjak u 2017. godini za Dom zdravlja radila je poslove izrade vanjskog stepeništa i prilaza za invalidne osobe ispred Centra za fizikalnu rehabilitaciju, nabavke i ugradnje materijala u potkrovlje Doma zdravlja. Vrijednost poslova 13.326 KM.

U 2018. godini ova firma dobila je dodatne poslove u vrijednosti 167.369 KM. Dodatni poslovi su bili nabavka građevinskog materijala, gletovanje i ravnanje zidova i obnova sanitarnog čvora i rekonstrukcija porodilišta.

"Nisu predočeni zaključeni ugovori sa ovim poslovnim partnerom...Za izvršene građevinske radove nije dostavljena niti jedna odluka o pokretanju postupka javne nabavke...Indikativna je činjenica da se posao gletovanja i ravnanja zidova u Hitnoj pomoći javlja  u računima H-Bošnjak i BK-Kendić gradnja, oba računa su iz maja 2018. godine i oba se odnose na iste površine", navedeno je u izvještaju privremenog Upravnog odbora.

Direktor firme H-Bošnjak Huse Bošnjak u razgovoru za Žurnal kaže da su imali tri ugovora sa Domom zdravlja ali da je saradnje bilo i bez ugovora.

Imaju tri ugovora, nemaju svi... Bilo je jednostavno situacija gdje direktor kaže možete li doći, vidjeti koliko košta da se ovo napravi. Dođemo i napravimo predračun. Ako nemaju trenutno toliko para, direktor kaže koliko imaju, dajte to uradite, mi uradimo. Onda kaže nemamo više para, ne možemo dalje. Kroz nekoliko dana ponovo zovu da radimo nešto, tako je išlo, kaže Bošnjak.

Direktor Doma zdravlja u periodu kada je potrošeno više od 870.000 KM bio je Senad Okanović. Smijenjen je u februaru ove godine, a čitav slučaj je prijavljen i Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Trenutno je zaposlen u Domu zdravlja Velika Kladuša.

Do objavljivanja ovog teksta Senad Okanović nije odgovorio na poziv Žurnala.

Close